Ekolution – framtidens isolering

Bild för Ekolution – framtidens isolering från Optimera Bygghandel för proffs

Ekolution AB bildades 2015 av pionjärerna Remi Loren, Naib Woldemariam och Henrik Jacobsson. De har sedan dess jobbat mycket med dokumentation, certifiering av materialen samt verifiering och tester, då det är något som byggbranschen efterfrågar. Nu är produkten klar och certifierad hos Byggvarubedömningen samt Sunda Hus.

Hampa är en förnyelsebar och organisk råvara med en exceptionellt god värmelagringskapacitet och ett negativt CO2-resultat. Materialet är mycket behagligt att arbeta med. Hampa kräver väldigt lite energi vid tillverkning och har en mycket god ljudisolerande förmåga. Hampafiberisolering vänder sig till den klimatmedvetna byggaren som vill bygga med en positiv klimatpåverkan.

Ekolution och Optimera

Samarbetet med Optimera började då Optimera Lund sponsrade ett projekt med Sveriges första prefabricerade hus av hampaisolering och hampakalk. Sponsringen skedde i form av byggmaterial (plywood, konstruktionsvirke, skruv), support och teknik, samtidigt som Elitfönster sponsrade med fönster och Ramirent med verktyg och utrustning för produktionen.

Klimatsmart

Produkten Ekolution® Hampafiberisolering består av bastfibrer från industrihampa. Den har en hög draghållfasthet och används ofta som förstärkning i biokompositer. Ekolutions hampafiberisolering är behaglig att arbeta med, 100 % förnyelsebar och även koldioxidnegativ. Produkten är dessutom allergivänlig.

Klimatförändringarna blir allt mer uppenbara och världen är nu i ett globalt nödläge. Industrihampa är en gröda som med sina goda egenskaper kan ställa om många tunga industrier, bland annat bygg, textil och bilindustrin. Med Ekolution® Hampafiberisolering binds -22 kg CO2 eq/m3 (netto). Detta med bibehållen väggtjocklek, förbättrad arbetsmiljö och energiprestanda. Hampafiberisoleringen har alltså ett minusutsläpp, som binder mer koldioxid än vad den släpper ut genom hela produktionen – från frö till färdig produkt.

Framtiden

Det finns ett par hampaodlingar i Sverige och de ökar med cirka 20% per år. Ekolution jobbar runt om hela Östersjön däribland; Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Baltikum – länder som är framstående inom hampaodling.

Hampaisolering är en nygammal teknik, vilket gör att Ekolution inser vikten av att distribuera informationen och göra det enkelt för aktörerna i byggbranschen att ta rätt beslut, vilket skall ske genom certifieringar och att göra produkten tillgänglig, visa simuleringar och projekterfarenheter.

Ekolutions hampafiberisoleringsprodukter finns att beställa i samtliga Optimerabutiker. 

Till produkten >>

Hampa 1    Hampa 2