Fönsterguiden

Fönsterguiden | Fönster tillhör de mest utsatta partierna i en byggnad. Med rätt kvalitet, material och underhåll klarar ditt fönster flera generationer utan byte.

Fönster tillhör de mest utsatta partierna i en byggnad. Med rätt kvalitet, material och underhåll klarar ditt fönster flera generationer utan byte.

Fönster tillhör de mest utsatta partierna i en byggnad. De måste stå emot vind, regn, sol, miljöpåverkan och andra belastningar i årtionden. Men med rätt kvalitet, material och underhåll klarar ditt fönster flera generationer utan byte.

På Optimera säljer vi fönster från bland annat Elit och SP/Traryd.

I fönsterguiden har vi samlat all viktig information om fönster, fönsterdörrar, skjut och vikpartier från de leverantörer vi samarbetar med. Fönsterguiden är ett bra underlag för hantverkare och kund att utgå ifrån när det är dags att diskutera hur ett fönsterbyte egentligen går till.

Sänk dina kostnader

Energi — Genom att välja moderna, energieffektiva fönster får du en väsentligt lägre energiförbrukning och därmed rejält minskade driftskostnader. Ett minskat värmeutsläpp genom fönster innebär även ett minskat koldioxidutsläpp. På så sätt gör du också en aktiv insatts för miljön samtidigt som du sparar pengar (vid låga U-värden kan kondens uppkomma, detta är ett tecken på fönstrets goda isoleringsförmåga).

U-värde — Hur mycket värme fönstren släpper igenom mäts med det så kallade U-värdet. Ju lägre U-värde, desto bättre värmeisolering och desto lägre elräkning.

Här smiter energin!

Energiillustration

Skalet i din bostad – väggar, golv och tak, släpper ifrån sig energi som du betalar för. Bilden illustrerar på ett ungefär hur stor andel av energin de olika ytorna släpper iväg.

Om du funderar på hur du kan investera energismart, är det viktigt att först ta reda på vilka åtgärder som är mest effektiva för att minska energiförlusterna i just ditt hus. Det första du bör se över är fönstren, som brukar stå för den största energiförlusten. Därefter bör du ta en titt på tak och vind.

Vill du ha hjälp att beräkna vad som bör göras, kom in till Optimera och tala med en av våra certifierade energiexperter. Du kan även använda dig av våra leverantörers beräkningsredskap, som finns på deras respektive hemsidor.


Fina fönster | Tänk i nya banor! Många byter till nya fönster i samma storlek och färg som de gamla. Släpp in mer ljus!

Fina fönster

Tänk i nya banor! Många byter till nya fönster i samma storlek och färg som de gamla. Släpp in mer ljus!

Byta fönster – Så går det till | Hur mäter man fönster? Vad är modulmått och vad ska man tänka på när det är dags att byta fönster.

Byta fönster – Så går det till

Hur mäter man fönster? Vad är modulmått och vad ska man tänka på när det är dags att byta fönster.