Fina fönster

Bild för Fina fönster från Optimera Bygghandel för proffs

I modern arkitektur är fönsterytorna både större och fler. Många arkitekter är dessutom ytterst noggranna med fönstrens placering i fasaden, för att åstadkomma bästa invändiga ljus. Även om du bor i ett äldre hus finns det stora möjligheter att öppna upp och skapa ljus och rymd.

Släpp in ljuset

Ljus är livsviktigt för människan. Vårt behov av ljus är särskilt stort här i Norden på vinterhalvåret då mörkret känns kompakt och oändligt. Ljuset ger oss energi.

Tänk i nya banor! Många byter till nya fönster i samma storlek och färg som de gamla. Ta hjälp av oss och passa på att öka på storleken istället. Släpp in mer ljus! Moderna fönster har så bra U-värden att större fönster inte är något problem ur energisynpunkt.

Fönster & fönsterdörrar i fasad

  • Gör fönstren större genom att låta dem gå ända ner till golvet
  • Sätt flera fönster på rad
  • Komplettera med fönsterdörrar som är helglasade
  • Välj skjutdörrar där det är möjligt att skapa flera meter breda fönsterlösningar. Då flyttar du gränsen mellan ute och inne och kan låta vädret avgöra var den ska gå, från dag till dag.

Fönster i tak - Ljuset från ovan

Det allra bästa ljuset uppstår vid placering av fönster i taket. När ljuset kommer från ovan behövs inte så stora ytor för att ändå få ett mycket bra ljus. Ofta är fönster i taket ett både ekonomiskt och praktiskt fördelaktigt sätt att skapa bättre rymd och ljus på en ovanvåning.

Tänk på!

Oavsett hur du väljer att släppa in ljuset så tänk på att dina fönsterval ska passa ditt hus.

Byte av fönster är en investering för decennier framåt. Så när du väljer fönsterlösning ta då hänsyn till alla de parametrar som påverkar din fönsterlösning:

  • Fönstermodell – den ska passa ditt hus
  • Storlek på fönster – maximera ljusinsläppet
  • Energieffektivitet – kostnaden för uppvärmning kommer att fortsätta att öka
  • Trä eller aluminium – välj om aluminum om du vill slippa utvändigt underhåll
Öppen dörr

Fönsterguiden Allt du behöver veta om fönster

Relaterad information

Byta fönster – Så går det till | Hur mäter man fönster? Vad är modulmått och vad ska man tänka på när det är dags att byta fönster.

Byta fönster – Så går det till

Hur mäter man fönster? Vad är modulmått och vad ska man tänka på när det är dags att byta fönster.