Takguiden

Takguiden | Allt du behöver veta när du ska byta tak

Allt du behöver veta när du ska byta tak

Här har vi samlat all viktig information om tak, taksäkerhet, underlag och tillbehör dig när du står inför att byta eller komplettera ditt tak.

Definition av tak

Med tak avses allt på en byggnad som är ovanför den översta våningen. Utöver själva yttertaket ingår även värmeisolering, ångspärr samt ouppvärmd vind. Taket består av yttertak och undertak, men också detaljer som beslag etc.

Definition av tak

Att byta ett tak

Ett tak är så mycket mer än bara takpannan, något som är mycket viktigt att känna till när man står inför beslutet att byta eller bygga ett tak. Alla regler, krav och måsten kan man läsa sig till i AMA Hus 08 (Allmän material- och arbetsbeskrivning för husbyggnadsarbeten). Denna ges ut av Svensk Byggtjänst och finns att köpa på deras hemsida byggtjanst.se.

När du väl bestämt dig för att byta tak är du hjärtligt välkommen in att prata med våra takexperter. De ser till att du får veta allt du behöver, att beräkningar stämmer och att du i slutänden får ett tak som du kan vara nöjd med i många år framöver. Hos Optimera är du och ditt tak i goda händer.

Här smiter energin!

Energiillustration

Skalet i din bostad – väggar, golv och tak, släpper ifrån sig energi som du betalar för. Bilden illustrerar på ett ungefär hur stor andel av energin de olika ytorna släpper iväg.

Om du funderar på hur du kan investera energismart, är det viktigt att först ta reda på vilka åtgärder som är mest effektiva för att minska energiförlusterna i just ditt hus. Det första du bör se över är fönstren, som brukar stå för den största energiförlusten. Därefter bör du ta en titt på tak och vind.

Vill du ha hjälp att beräkna vad som bör göras, kom in till Optimera och tala med en av våra certifierade energiexperter. Du kan även använda dig av våra leverantörers beräkningsredskap, som finns på deras respektive hemsidor.


Betongtakpannor | Betongtakpannan är stark och tålig. Den isolerar mycket bra mot yttre påfrestningar, inklusive ljud från regn eller hagel.

Betongtakpannor

Betongtakpannan är stark och tålig. Den isolerar mycket bra mot yttre påfrestningar, inklusive ljud från regn eller hagel.

Tegeltakpannor | Ett tak med tegeltakpannor är en investering för framtiden, eftersom de med största sannolikhet håller hela husets livslängd– minst.

Tegeltakpannor

Ett tak med tegeltakpannor är en investering för framtiden, eftersom de med största sannolikhet håller hela husets livslängd– minst.

Ytpapp | Det blir allt modernare att lägga tätskikt, eller ytpapp som det också kallas, som yttersta lager på huset. Tätskiktet ären modern taktäckning med stor flexibilitet och styrka.

Ytpapp

Det blir allt modernare att lägga tätskikt, eller ytpapp som det också kallas, som yttersta lager på huset. Tätskiktet ären modern taktäckning med stor flexibilitet och styrka.

Takshingel | Icopal Shingel passar alla typer av byggnader med en taklutning på minst 14°, och finns i flera olika färger ochutföranden.

Takshingel

Icopal Shingel passar alla typer av byggnader med en taklutning på minst 14°, och finns i flera olika färger ochutföranden.

Plåttak | Plåttak är en effektiv och ekonomisk lösning till taktäckning vid till exempel nybyggnation och renovering av hus.

Plåttak

Plåttak är en effektiv och ekonomisk lösning till taktäckning vid till exempel nybyggnation och renovering av hus.

Hängrännor | Takavvattning – hängrännor och stuprör med tillbehör - har som primär uppgift att leda bort regnvatten

Hängrännor

Takavvattning – hängrännor och stuprör med tillbehör - har som primär uppgift att leda bort regnvatten

Fibercementtak | Den nya generationen korrugerade fibercementskivor från Cembrit ger beständiga, miljövänliga och lätta tak.

Fibercementtak

Den nya generationen korrugerade fibercementskivor från Cembrit ger beständiga, miljövänliga och lätta tak.

Plana tak | Svetsbara tätskiktsmattor för låglutande tak

Plana tak

Svetsbara tätskiktsmattor för låglutande tak