Tegeltakpannor

Bild för Tegeltakpannor från Optimera Bygghandel för proffs

Tegeltakpannor framställs i fabrik med värdighet och består av lera som bränns i ugnar i över 1000º C.

Fakta om tegeltakpannan

Ett tak med tegeltakpannor är en investering för framtiden, eftersom de med största sannolikhet håller hela husets livslängd – minst. Dagens tegeltakpannor kombinerar tradition och historia med kunskap och de nyaste produktionsmetoderna. Väljer du tegeltakpannor till ditt nya tak så väljer du både en klassisk och en modern taklösning till ett konkurrenskraftigt pris.

Tegeltakpannor har ett särskilt vackert ytskikt och utmärker sig dessutom genom sin unika täthet, en effekt inte bara av lerans egenskaper utan också av det avancerade sidofalssystemet* som effektivt hindrar vatten att ta sig in mellan pannorna. En obehandlad tegeltakpanna får med tiden en vacker patina och ger huset en varm prägel. Taktegel finns också med glaserad eller engoberad yta. Båda dessa naturliga ytbehandlingar ger taket en långvarig och lite blankare yta.

* Tegeltakpannor finns som strängpressat lertegel och som falsat lertegel. En strängpressad panna har inte falsar och är därmed inte helt tät.

1-kupiga tegeltakpannor

Vittinge

Vittinge tak
Tegel

Vittinge taktegel tillverkas på Sveriges enda kvarvarande tegelbruk för takpannor som ägs av Monier. Vittinge är en genuin svensk klassiker som ser lika dan ut idag som för 300 år sedan. Vittinges unika färg och ytstruktur känner du säkert igen, för den ligger på många tak i Sverige. Vittinge passar därför bra för renovering eller nybyggnad i traditionell stil. En ren naturprodukt med långa traditioner och mycket lång livslängd. Med rätt förutsättningar håller Vittinge taktegel i 100 år. Det är hållbarhet.

Nortegl

Nortgl Antik Nortgl Kastanj Nortgl Naturröd Nortgl Gul Nortgl Svart Nortgl Antracit
Antik Kastanj Naturröd Gul Svart Antracit

Ett falsat taktegel med klassisk nordisk form. Nortegl är lättlagt och ekonomiskt och den djupa profilen gör sig väl i den svenska byggtraditionen. Det lite större måttet gör också att det passar på hus med stora takytor. Nortegl har samma läktavstånd som de flesta betongtakpannor vilket gör det även ett bra alternativ för renovering av gamla betongtak.

NOVA – det absolut senaste inom taktegel

Nortgl Nova Obehandlad Naturröd Nortgl Nova Engoberad Naturröd Nortgl Nova Svart Nortgl Nova Antracit
Obeh. naturröd Eng. naturröd Svart Antracit

Nova är Moniers senaste och mest avancerade taktegel som kombinerar modern teknik med tradition. Teglet har en mängd tekniska finesser som gör att det klarar av vårt tuffa skandinaviska klimat och är enkelt att lägga. Traditionen återfinns i formen som är densamma som på de allra första handslagna pannorna.

KDN

KDN Blanksvart KDN Kolsvart KDN Mattsvart KDN Mörkbrun KDN Ljusbrun KDN Naturröd KDN Vinröd KDN Lila
Blanksvart Kolsvart Mattsvart Mörkbrun Ljusbrun Naturröd Vinröd Lila

På det verkligt exklusiva taket ligger KDN, ett glaserat och falsat taktegel som ger ett intryck av klassisk lyx. Det är också ett säkert val, takteglet har funnits i mer än 100 år och har en mycket lång livslängd. Takteglet är lite mindre vilket ger ett tätt mönster och det finns i ett stort urval av färger.

Hollander

Hollander Svart Hollander Mattsvart Hollander Kolsvart Hollander Grå Hollander Naturröd Hollander Brun
Svart Mattsvart Kolsvart Grå Naturröd Brun

Hollander har en karaktäristiskt profil som framför allt passar på tak med lite mindre takytor eller tak med vinklar och vrår. Hollander är lätt att planera för och lätt att lägga tack vare att det är falsat och har variabelt läktavstånd. Teglet är också genomfärgat vilket gör att det inte uppstår fula snittytor vid kapning.

Bender Hansa

Hollander Titansvart Hollander Bongossilbrun Hollander Naturröd Hollander Gammelröd
Titansvart Bongossilbrun Naturröd Gammelröd

Bender falsat taktegel Hansa är en modern utveckling av den klassiska strängpressade 1-kupiga tegelpannan. Lättlagd, tät och  ekonomisk gör att den alltid är ett alternativ för dig som vill ha det lilla extra. Bender Hansa finns i två utförande. Den mest sålda har en rundad framkant, och som alternativ finns även rak framkant. Benders Hansa finns i olika glansnivåer: natur, engoberad, kristallengoberad, trendglaserad och marcatoglaserad. Dessa finns sedan i flera olika färgnyanser.

Sinus

Sinus Naturröd Sinus Rustik röd Sinus Väderbiten röd Sinus Mässingsblå Sinus Väderbiten blå
Naturröd Rustik röd Väderbiten röd Mässingsblå Väderbiten blå

Sinus en modern vingfalsad panna. Färg och form påminner om det tegel som ligger på många svenska tak. Sinus passar därför utmärkt till renovering av äldre tegeltak. Takläggarens arbete går snabbare och problemfritt då Sinus har variabelt läktavstånd, ligger stabilt på taket och är exakt i måtten. På alla takpannor erbjuder Wienerberger 30 års garanti för hållfasthet, vattentäthet och frostbeständighet.

Madura

Madura Svart engoberad Madura Svart glaserad Madura Skiffergrå matt Madura Höstbrun blank röd Madura Naturröd Madura Vinröd glaserad
Svart engoberad Svart glaserad Skiffergrå matt Höstbrun blank röd Naturröd Vinröd glaserad

Madura har en aktuell och hållbar design. Med sin större storlek och djupare profil passar den för större takytor. Madura är dubbelfalsad. Den har också variabelt läktavstånd och är variabel i bredd. Pannan passar därmed till både renovering och nybyggnation. Läktavstånd om 335-370 mm gör Madura idealisk för takbyte där man vill ersätta det gamla betongtaket med tegel. Pannan finns i sex olika färger. Madura har två olika infästningsalternativ; takkrok och skruv med gummipackning. Vår rekommendation är infästning av randzoner med takpannkrok, samt att i ett schackmönster skruva övriga taktegel med rostfri skruv som har gummipackning.

Laumans IDEAL Variabel

Sinus Svart glaserad Sinus Svart matt glaserad Sinus Svart ädel engoberad Sinus Xenon grå engoberad Sinus Grå matt glaserad
Svart glaserad Svart matt glaserad Svart ädel engoberad Xenon grå engoberad Grå matt glaserad
Sinus Antik engoberad Sinus Malakit glaserad Sinus Ocra glaserad Sinus Röd engoberad Sinus Naturröd
Antik engoberad Malakit glaserad Ocra glaserad Röd engoberad Naturröd

Laumans IDEAL Variabel är ett 1-kupigt dubbelfalsat taktegel som kan fås som antingen glaserat eller engoberad. Laumans IDEAL Variabel taktegel ar unikt. Det har en vacker form som påminner om traditionellt 1-kupigt ofalsat taktegel. Ytlagret är extra tjockt vilket ger pannan en tjockare, slätare och extremt hård yta med vackert färgspel. Kompletteras med det breda tillbehörssortimentet.

Laumans TIEFA SUPRA

RT714 Naturröd RT711 Röd engoberad RT716 Xenongrå engoberad RT715 Svart ädelengoberad RT718 Antik engoberad
RT714 Naturröd RT711 Röd engoberad RT716 Xenongrå engoberad RT715 Svart ädelengoberad RT718 Antik engoberad

Laumans TIEFA SUPRA är ett exklusivt dubbel falsat flacktaktegel som är harmoniskt och vackert. Det går 30 % färre takpannor per kvadratmeter jämfört med traditionellt format. Rationell läggning med variabelt läktavstånd och djupa falsar säkrar optimal täthet. Laumans TIEFA SUPRA kombinerar skifferlera med låg vattenupptagning tillsammans med unik teknik vid ytbehandling av takpannorna. Kvartsglasyr eller engobe hälls flödigt över takpannorna vilket resulterar i en tjockare, slätare och hårdare yta med vackert färgspel.

Höjslev 2-kupigt och 1-kupigt ofalsat taktegel

Höjslev RT804 Höjslev RT819 Höjslev RT801
RT804 RT819 RT801

Höjslev taktegel är tillverkat för det svenska klimatet. Teglet kassettbränns vid 1050° C, vilket säkerställer ett slätt och måttsäkert taktegel med låg vattenuppsugning och hög frostbeständighet. De låga kuporna på Höjslevs 2-kupiga taktegel har hög brottsbeständighet vilket medför att pannorna motstår hög belastning. Serien omfattar också format Lille Dansk, ett 1-kupigt ofalsat taktegel som finns att tillgå i åtta olika färger.

2-kupiga tegeltakpannor

Bender Tvilling

Tvilling Titansvart Tvilling Nötbrun Tvilling Grafit Tvilling Naturröd
Titansvart Nötbrun Grafit Naturröd

Bender falsat taktegel Tvilling är en nyutvecklad produkt som gör läggning av taktegel enklare. Lättlagd, tät och ekonomisk gör att den alltid är ett alternativ för dig som vill ha det lilla extra på ditt hus. Den klassiska falsade takpannan i större format förenklar skärningar vid ränndalar och valm. Bender Tvilling finns i olika glansnivåer: natur, engoberad, kristallengoberad och trendglaserad. Dessa finns sedan i flera olika färgnyanser.

Modula

Modula Svart Modula Skiffergrå Modula Rustikröd Modula Naturröd
Svart Skiffergrå Rustikröd Naturröd

Modula är en dubbelfalsad tegelpanna som är idealisk för renovering av villatak när de gamla pannorna börjar tappa i färg och finish. Modula har variabelt läktavstånd om 320-370 mm och en täckbredd på 300 mm. Ett effektivt och prisvärt tegeltak blir resultatet med Modula. Finns också med Stormfix infästningssystem*. Modula finns i fyra färger: naturröd, rustikröd, skiffermatt och nobel svart.

*Modula kan läggas på tak med taklutning ner till 10º. Detta förutsätter ett underlag av råspont och ett tätt undertak samt att pannorna monteras med Stormfix.

Platta tegeltakpannor

Turmalin

Turmalin Antracit Turmalin Kastanj Turmalin Ljusgrå Turmalin Kopparröd Turmalin Naturröd Turmalin Djupsvart Turmalin Ceder
Antracit Kastanj Ljusgrå Kopparröd Naturröd Djupsvart Ceder

Turmalin är ett falsat och modernt taktegel som är enkelt att lägga. Det finns i många olika färgställningar och är med sin platta form ett utmärkt val till ett hus med modern arkitektur. Väljer du Turmalin så får ditt hus ett tak med strikt, enkel och elegant karaktär.

Bender Piano

Piano Skiffersvart Piano Platinagrå Piano Grafit
Skiffersvart Platinagrå Grafit

Bender falsat taktegel Piano är en platt takpanna med ett skifferliknande utseende, vilket passar dagens moderna arkitektur. Piano läggs i halvförband vilket ger ett spännande liv i taket. Bender Piano finns i olika glansnivåer: engoberad, kristallengoberad och marcatoglaserad.

Takguiden Allt du behöver veta om tak

Relaterad information

Plåttak | Plåttak är en effektiv och ekonomisk lösning till taktäckning vid till exempel nybyggnation och renovering av hus.

Plåttak

Plåttak är en effektiv och ekonomisk lösning till taktäckning vid till exempel nybyggnation och renovering av hus.

Betongtakpannor | Betongtakpannan är stark och tålig. Den isolerar mycket bra mot yttre påfrestningar, inklusive ljud från regn eller hagel.

Betongtakpannor

Betongtakpannan är stark och tålig. Den isolerar mycket bra mot yttre påfrestningar, inklusive ljud från regn eller hagel.

Hängrännor | Takavvattning – hängrännor och stuprör med tillbehör - har som primär uppgift att leda bort regnvatten

Hängrännor

Takavvattning – hängrännor och stuprör med tillbehör - har som primär uppgift att leda bort regnvatten

Ytpapp | Det blir allt modernare att lägga tätskikt, eller ytpapp som det också kallas, som yttersta lager på huset. Tätskiktet ären modern taktäckning med stor flexibilitet och styrka.

Ytpapp

Det blir allt modernare att lägga tätskikt, eller ytpapp som det också kallas, som yttersta lager på huset. Tätskiktet ären modern taktäckning med stor flexibilitet och styrka.

Takshingel | Icopal Shingel passar alla typer av byggnader med en taklutning på minst 14°, och finns i flera olika färger ochutföranden.

Takshingel

Icopal Shingel passar alla typer av byggnader med en taklutning på minst 14°, och finns i flera olika färger ochutföranden.

Fibercementtak | Den nya generationen korrugerade fibercementskivor från Cembrit ger beständiga, miljövänliga och lätta tak.

Fibercementtak

Den nya generationen korrugerade fibercementskivor från Cembrit ger beständiga, miljövänliga och lätta tak.

Plana tak | Svetsbara tätskiktsmattor för låglutande tak

Plana tak

Svetsbara tätskiktsmattor för låglutande tak