Navigation Cart

Blogg

 • Ta hjälp av en köksritare vid nästa renovering

  Köket är husets hjärta och en plats vi gärna renoverar och inreder med känsla. Men att renovera ett kök är inte alltid helt enkelt. Det är mycket att tänka på och många val som måste göras.

  Köket är husets hjärta och en plats vi gärna renoverar och inreder med känsla. Men att renovera ett kök är inte alltid helt enkelt. Det är mycket att tänka på och många val som måste göras. Vi har träffat Marika Stemminger, köksritare på Optimera och frågat henne hur det går till när man ritar upp ett kök från grunden. Marika berättar också vad man bör tänka på inför en köksrenovering och hur man kan renovera mer hållbart.

  Varför ska man ta hjälp av en köksritare?

  Det kan vara svårt att själv rita upp ett kök från grunden. Många tänker att det är ett gäng gamla boxar som ska bort och nya som ska till, men riktigt så enkelt är det inte. Man behöver vara händig, ha bra verktyg och en hel del erfarenhet för att förstå kökets konstruktion. Genom att ta hjälp av en köksritare kan man undvika att gå på flera missar som ofta uppdags i ett sent skede när köket ska monteras. Med en köksritare har man fördelen att få hjälp av en expert som är uppdaterad om montering, trender och nyheter.

  Hur går det till när du ritar upp ett kök?

  Vid varje nytt uppdrag görs en grundläggande behovsanalys med kunden för att ta reda på hur köket kommer användas. Vi tittar på allt från behov av utrustning till ergonomi och börjar alltid med de praktiska frågorna innan vi tittar på det estetiska. I en del fall räcker förarbetet för att rita upp köket medan det i andra fall krävs flera avstämningar med kunden innan köket är klart.

  Vad ska man tänka på inför ett första möte med en köksritare?

  Det är bra om man har funderat på budget och sina behov. Vad behöver du i ditt kök och hur vill du använda det? Kundens behov och budget sätter ramen för vad vi kan skapa.

  Utgå från ditt nuvarande kök och fundera på vad som är bra och vad som fungerar mindre bra. Ett vanligt misstag är att man inte tänker igenom hela rummet och sparar in på golv, väggar och tak. Tänk långsiktigt och snåla inte på dessa delar.

  Ta trender med måtta. Trender kommer och går medan en del material följer med oss hela livet. När man ritar ett kök vill man utgå material och stilar som kunden alltid har tyckt om. Rådande trender kan med fördel plockas in i mindre och utbytbara detaljer.

  Tänk på sopsorteringen. I Sverige sopsorterar vi mycket hemma. Därför bör det finnas gott om plats för sopkärl och sortering i köket.

  Bild1-koksritare

  Hur ser kökstrenderna ut för 2020?

  Det är inte mycket vitt just nu, inte alls skulle jag säga. Vi ser mycket dova och mättade kulörer som blått, grönt och rosa. Man färgsätter dessutom hela rum istället för fondväggar. Det är också vanligt att man sätter kulör på möblerna. Kvar sedan tidigare år har vi mässingen som ser ut att stanna ett tag till, samt råa material som bambu och gräs i t.ex. lampskärmar och mycket gröna växter.

  Var hittar du inspiration?

  Idag byts trender ut väldigt fort och det går givetvis inte att anpassa sitt hem efter alla nya trender. Man får istället plocka detaljer från det man gillar. Jag följer de som för tillfället är trendsättare för att hålla koll på hur olika trender rör sig. Det går även att titta på klädmodet, du kan t.ex. ofta hitta samma kulör på en tröja som på en soffa.

  Optimera arbetar med hållbart byggande. Hur märker du av det i ditt arbete?

  Först och främst arbetar vi med varumärken som levererar hållbara kök. När vi som köksritare kommer in i processen för en köksrenovering har man ofta redan tagit ett beslut om att riva ut det gamla och sätta in nytt. Vi försöker rekommendera lösningar med färre antal möbler vilket minskar mängden material, emballage och frakter.

  I takt med att konsumenten blir mer medveten om hållbart byggande kan man tänka sig att synen på renovering förändras. Istället för att riva ut fullt fungerande kök kommer man förhoppningsvis lägga större vikt vid att behålla de delar som fungerar och rusta upp det som måste bytas ut.

  Vilka varumärken arbetar ni med?

  På Optimera arbetar vi med Marbodal, Siemens, Elfa, Electrolux, Tantum, Careco och Miele. Fördelen med denna mix av leverantörer är att de erbjuder olika utbud och framförallt olika prisklasser vilket gör att vi kan täcka de flesta förfrågningarna.

  Vad är det roligaste med ditt jobb?

  Det måste vara variationen i mitt arbete. Det kan handla om nya material eller nya utrymmen, den en dagen är aldrig den andra lik.

  Just nu har Optimera en kökskampanj, berätta mer om den?

  Just nu får du 20 000kr rabatt när du köper Svanenmärkta kök från Marbodal. Erbjudandet gäller till den 9 december när man köper Svanenmärkt snickeri från Marbodal för minst 80 000 kr. Det är med andra ord ett perfekt tillfälle om man ändå planerar att renovera sitt kök.

  Om du vill veta mer om hur Optimera kan hjälpa dig vid nästa köksrenovering är du välkommen in till din närmaste Optimera butik!

 • Hållbar ordbok: LEED

  LEED bedöms vara världens mest etablerade miljöcertifieringssystem för byggnader.

  LEED bedöms vara världens mest etablerade miljöcertifieringssystem för byggnader. Det används i mer än 165 olika länder och har hittills genererat över 94 000 certifierade projekt.

  Vad är LEED?

  LEED är ett miljöcertifieringssystem skapat av U.S. Green Building Counsil som representeras av en mängd olika intressenter, däribland:
  Byggare | Storföretag | Ideella organisationer | Politiker | Engagerade privatpersoner

  LEED är idag världens mest spridda miljöcertifieringssystem för olika sorters byggnader och anses ofta vara branschstandard då man bedömer en byggnad ur ett hållbarhetsperspektiv.

  Så fungerar det

  Kortfattat kan LEED beskrivas som ett slags poängsystem där ett antal kriterier avgör hur hög poäng en byggnad landar på. Maxpoäng är 100 (ej inräknat eventuella ”bonuspoäng”). Grundnivån för att certifieras ligger på 40 poäng medan maximal nivå (platinum) kräver minst 80 poäng eller högre. Däremellan finns även nivåerna silver och guld.

  För att en byggnad ska bedömas vara en så kallad ”Green Building” krävs det att den genom faktorer som design och konstruktion minimerar eller helt undviker negativ miljöpåverkan; i bästa fall till och med bidrar positivt till klimat och/eller miljö.

  Följande är exempel på faktorer som spelar in vid bedömning:

  • Energieffektiv användning av resurser som vatten och el
  • Implementering av förnybara energikällor
  • Tillgänglig och smidig återvinning
  • Användning av giftfria och hållbara material
  • Inomhusluft av god kvalitet

  Listan utgör bara några exempel på faktorer som spelar in vid bedömning.

  Ladda ner vår kostnadsfria broschyr om LEED

  Optimera lanserar löpande information om viktiga begrepp inom hållbart byggande. Hämta vår broschyr för ännu mer information om LEED.

  Hämta kostnadsfri broschyr

 • På S:t Hansgården får barnen vara med och bygga

  På S:t Hansgården får alla barn vara med och bestämma vad som ska byggas – till och med vara med och bygga det.

  På S:t Hansgården får alla barn vara med och bestämma vad som ska byggas – till och med vara med och bygga det. Möt Lennart Pranter, bygg- och projektledare som arbetat här i 25 år. Han ger oss en rundtur och berättar om hur han under det senaste halvåret gått över från plint till markskruv.

  På initiativ av Optimera Lund anländer vi till S:t Hansgården med uppdraget att skriva ett kortare reportage om hur man i flera projekt gått över från plint till markskruv. När vi välkomnas av en ovanligt engagerad och kunnig bygg- och projektledare inser vi dock att här finns betydligt mer än så att berätta.

  Den engagerade bygg- och projektledaren i fråga heter Lennart Pranter. Han har varit här länge nu – närmare bestämt i 25 år. Vid sidan bedriver han en hantverksfirma i egen regi men det är tydligt att han brinner för S:t Hansgården, där han är anställd på halvtid. Ett återkommande tema under rundvisningen är vikten av att barnen ska kunna vara med och bygga och att projekten därför måste få ta tid och vara fria från riskmoment. Projektet med markskruv ska bland annat resultera i en alldeles ny parkour-bana, vilket barnen själva valt.

  Bild1-har-far-barnen-vara-med-och-bygga

  Men låt oss börja från början.

  På Lunds Kommuns hemsida beskrivs S:t Hansgården som ett ”fritidshem med miljöprofil som bedriver öppen verksamhet och lektionsverkasmhet för de kommunala skolorna i Lund”. Man skulle även kunna hävda att S:t Hansgården genom sin verksamhet är närmast unikt i Sverige.

  – Alla klasser i Lunds kommun kan ansöka om att hålla lektioner på S:t Hansgården. Här är det praktiska ämnen, alltså praktisk ekologi, praktiska hantverk, praktisk historia, praktisk hälsokunskap. Allt sånt som inte går att göra i ett klassrum kommer de hit för, berättar Lennart och fortsätter. Varje klass får ett par lektioner varje år. Tre till fyra timmar per gång.

  – Och så finns det pedagogisk personal som inte bara har pedagogikutbildning, utan handplockats för att de har andra kvaliteter också.

  Som exempel nämner Lennart diverse hantverk, historia, arkeologi och utvecklar sedan hur han i sin roll kommer in i bilden.

  –  Det är väldigt kompetent personal. Jag är här för att serva dem med material, ritningar, bygglovshandlingar – allt möjligt som kan tänkas behövas. Och faktiskt bygghjälp då de inte är kunniga i hur man spikar, skruvar och sågar. Men de kan mycket väl hantera verktygen om jag sätter dem i deras händer och visar hur de ska göra. Och det gör de gärna.

  optimera och stavrex besöker markskruvsprojekt i lund

  Om hållbarhet idag är på allas läppar så var man på ST: Hansgården något före sin tid. Lennart förklarar hur de genom åren utgått från en så kallad permakulturplan.

  – 1996 gjorde vi en permakulturplan för området. Permakultur handlar om att man inte utnyttjar naturen onödigt mycket. Istället bygger man upp det ekologiska systemet så att det skapar så lite arbete som möjligt, går åt så lite energi som möjligt och att man samtidigt får det man behöver.

  Rundvisningen fortsätter och Lennart påminner oss ännu en gång om att vi inte får lov att fotografera barnen. Nästa stopp är uteklassrummet som utformats för att underlätta för lärarna att bedriva praktisk undervisning. Praktisk historia till exempel.

  – Om lärarna ska undervisa om exempelvis medeltiden, då växer allting de behöver runt om. Då kan de säga till barnen att, ”Nu ska ni göra soppa, leta reda på de här växterna”. Så får barnen gå runt och leta och smaka sig fram, berättar Lennart och fortsätter.

  – Så är det med alla andra praktiska ämnen här också. Varje klassrum är utformat för att stödja en viss typ av undervisning.

  Rundturen fortsätter. Lennart berättar om verksamheten med en sådan inlevelse att det knappast går att ta miste på det genuina engagemang han känner inför sin uppgift. Här finns som sig bör massor av djur på gården. Några av de tama minigrisarna strövar fritt innanför grindarna och verkar väl förtrogna med människor. En del av barnen som vistas här hjälper till att sköta djuren även på helger och lov. På så vis får många av dem känna på ansvar för första gången. De kvitterar ut nycklar så att de själva kan komma hit och mata djuren. Det är en del av överenskommelsen med de barn som har kaniner i kaninhotellet.

  tam gris på st hansgården

  Här är barnen med och gör precis allting. Ingenting anses för svårt eller för komplicerat. På sistone har de, till stor förtjusning, varit med och satt markskruv. Lennart förklarar hur han ser på saken.

  –  Vi har en policy att barnen ska få vara med och planera vad som ska byggas här och att de också ska få vara med och bygga. Så jag har ju haft med barnen och kört borrmaskiner som är lika stora som de själva. Då är leendet ända upp till öronen kan jag säga.

  här sätter Lennart markskruv

  Nästa stopp är den solpanelsdrivna smedjan, en byggnad som barnen också varit med och byggt. Här får de testa på smide i den höga värmen som bildas när sex personer är igång och smider samtidigt. Två barn per städ och ärsa gäller.

  Vi fortsätter mot det 250 kvadratmeter stora stallet som barnen förstås också varit delaktiga i. Här finns plats för får, getter och hela 38 burar tillhörande kaninhotellet. Byggnaden är den ekologiska filosofin trogen.

  –  Hela nordväggen är en lätt-lerhalmsvägg med lerputs på in- och utsida, äggoljetempera på insidan och kalkslamning i sexton lager på utsidan. Det ska vara så ekologiskt det går, säger Lennart och skrattar.

  st hansgården

  Vi går in i byggnaden och det visar sig att mycket av materialet har en historia.

  –  Materialet här inne är till största delen återvunnet. Teglet kommer från ett hus i Malmö, där Filmstaden står idag. När det revs paxade vi teglet, säger Lennart och berättar vidare.

  – Och timret är 350 år gammalt. Det satt i en stor byggnad i Kalmar innan.

  Vi går vidare till växthuset som är sammankopplat med stallet vilket ska visa sig fylla en viktig funktion.

  –  Den ammoniak som finns i luften i stallet, som annars skulle fläktas ut och förstöra ozonskiktet, går in i ekologiska processer i jorden och blir näring till växterna här. Så vi behöver aldrig gödsla dem. Ett fiffigt sätt att göra ett problem till en tillgång. Det är permakultur, förklarar Lennart.

  Vi går ut och rundar hörnet till stallet där ett stort antal redan nedskruvade markskruvar uppenbarar sig.

  –  47 stycken satte vi på en dag, jag och en till. Då gjorde jag ett koordinatsystem med fyra stycken måttband. På datorn hade jag alla X- och Y-koordinater som vi följde exakt. Det var väldigt enkelt, berättar Lennart.

  marksruvar nedskruvade i marken

  Markskruvarna ska bli en parkourbana. Parkour är en träningsform som inkluderar mycket akrobatik och har blivit populär bland barn och unga under senare års tid. Banan ritade Lennart själv och lät sedan en parkourexpert se över och korrigera ritningarna där nödvändigt. Men det stannar inte vid parkour. Lennart och barnen har större planer än så.

  –  Hela området här ska bli en plats som lockar till lek och rörelse, säger Lennart och pekar mot en stock längre bort.

  – Från stocken där ska det bli en höghöjdsbana där man kan gå på vajrar och stockar som rör sig. Sen högst upp blir det en linbana som går 40 meter där det tar vid andra balansgrejer.

  experterna från stavrex delar med sig av sin kunskap

  Vi ska precis avrunda reportaget när Lennart kallar in killarna från Stavrex – som också råkar befinna sig här för dagen – till arbetsboden. Han vill visa dem ett nytt projekt och höra om markskruv skulle vara en lämplig lösning även där. Svaret blir lika ärligt som självsäkert: ”Vi har aldrig gjort det förr, men klart att vi löser det”. På Optimera tvivlar vi inte en sekund. Lennarts erfarenhet och engagemang kombinerat med Stavrex kvalitetsprodukter fixar nog det allra mesta.

  5 snabba om markskruv

  Vi passade förstås på att ställa några snabba frågor om Lennarts syn på markskruv. Så här svarade han.

  Vad använde du innan du upptäckte markskruv?

  En grävmaskin.

  Vad är den största skillnaden mot en grävmaskin?

  Det är att jag kan gå in och sätta en skruv, gå därifrån och det syns knappt att någon varit där. Det blir snyggt, rent och väldigt säkert. Inga farliga moment någonstans.

  Hur länge har du arbetat med markskruv?

  Ett halvår.

  Kommer du någonsin att gå tillbaka?

  Nej. Det finns ingen anledning heller.

  Hur ser relationen till Stavrex ut?

  Tja. Än så länge bra. *Skratt*

  Handla allt du behöver hos Optimera

  Lennarts markskruv kommer från Optimera Lund som också tog initiativet till detta reportage. Besök dem gärna på Skiffervägen 26A. Läs mer om markskruv och alla dess fördelar här.

 • Optimera ställer sig bakom Färdplan 2045

  Inom ramen för vårt hållbarhetsarbete ställer sig Optimera Svenska AB bakom det nationella initiativet Färdplan 2045.

  Inom ramen för vårt hållbarhetsarbete ställer sig Optimera Svenska AB bakom det nationella initiativet Färdplan 2045 med syftet att minska koldioxidutsläppen inom bygg- och anläggningssektorn. Målet är att Sverige ska ha en bygg och anläggningssektor som är klimatneutral senast år 2045. Idag står svenska bygg- och anläggningssektorn för cirka 40% av den totala klimatbelastningen årligen.

  Förra året startades ett gemensamt branschinitiativ där man tagit fram en ”Lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor” men det övergripande målet att tillsammans halvera utsläppen av växthusgaser till 2030 och uppnå klimatneutralitet 2045. Idag samlar färdplanen över 100 företag, organisationer och kommuner.

  Färdplaner

  Nu lanseras också den första lokala tillpassningen av nationella färdplanen och det sker i Malmö.  LFM30, Lokal Färdplan Malmö 2030, är ett lokalt initiativ för att skapa en geografisk spelplan för att påskynda bygg- och anläggningssektorns klimatomställning och genomförande av Agenda 2030. Initiativet är aktörsdriven och stöttas av Sveriges Byggindustrier, Fossilfritt Sverige och Malmö stad. Detta stöttas även av Informationscentrum för hållbart byggande.

  För att uppnå dessa ambitiösa mål har därför branschen tagit initiativ till en testbädd i Malmö och lanserat: LFM30 ”Lokal färdplan för en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030”. Vi på Optimera ställer oss bakom detta initiativ och åtar oss därför att implementera det övergripande målet om klimatneutralitet i Malmö till år 2030.

  Fokusområden

  Arbetet bedrivs inom sex strategiska fokusområden som är gemensamma för hela värdekedjan i byggsektorn:

  • Affärsmodeller, incitament och samverkan
  • Cirkulär ekonomi och resurseffektivitet
  • Design, process och klimatkalkyl
  • Klimatneutrala byggmaterial
  • Förvaltning, drift och underhåll
  • Klimatneutral byggarbetsplats och transporter

  De aktörer som väljer att skriva på den lokala färdplanen delar uppfattningen om att Malmö ska gå från ord till handling och bli en förebild inom klimatneutralt byggande. Genom deklarationen förbinder man sig också att visa upp konkreta åtgärder för minskade utsläpp. För att lyckas krävs såväl stora som små insatser och en bred representation från de aktörer som planerar, bygger, beställer och förvaltar framtidens Malmö.

   

  Läs mer

  Vill du veta mer om Färdplanen och vad den innebär så hittar du mer information här

  Läs om vilka företag som anslutit sig till färdplansarbetet

  Lär dig mer om LFM30

 • Veckans verktyg – fakta om handsågen

  I vår serie Veckans Verktyg kommer vi att presentera snabba fakta om olika verktyg.

  I vår serie Veckans Verktyg kommer vi att presentera snabba fakta om olika verktyg, här kommer du att få lära dig om kuriosa, historia, användningsområden och en hel del annat.

  Vem uppfann egentligen sågen?

  Det råder delade meningar om vem eller vilka som egentligen uppfann sågen. Kineserna påstår att en uppfinnare vid namn Lu Ban var först cirka 500 f Kr. Det finns dock bevis på att egyptierna använde sågar av koppar cirka 2500 år tidigare.

  De allra första sågarna

  Redan på stenåldern tillverkades sågliknande verktyg, vilka var mycket primitiva och mest troligt gjorda av djurkäkar. Arkeologer har gjort fynd från Cro-Magnon människan, som levde för cirka 40 000 – 50 000 år sedan. Dessa fynd visar att även tandad flinta användes för att såga i trä eller ben.

  Sågklingans utveckling

  Samtidigt som användandet av olika metaller så har även sågklingan utvecklats. De moderna sågar som används idag utvecklades först när sågtänderna började tillverkas i material somt tillät skränkning och fick en v-liknande form. Ungefär samtidigt fick sågen handtag.

  Olika typer av sågar

  Enligt Wikipedia så finns det 16 olika typer av handsågar, bland annat Bågsåg, Japansåg och Timmersvans.

  Spela en sång på din såg

  Det är vanligtvis en fogsvans som används när sågen utnyttjas som ett musikinstrument. Böj bladet som en S-kurva och stryk en stråke eller hammare på den yttre släta sidan. När du böjer sågen uppåt så får du en högre tonhöjd och neråt får du en lägre.

  Säljer tusentals sågar varje år

  Under 2018 så såldes ungefär 2002 sågar av Optimeras eget märke Novipro, du hittar dem här

  NoviPro handsåg