Navigation Cart

Välkommen till vår blogg

 • Så håller du dig varm på bygget

  Vintern har hittills varit mild i alla fall i de södra delarna av Sverige, men faktum är att köldskador kan uppstå redan vid temperaturer kring nollpunkten. För dig som jobbar utomhus eller i andra kalla miljöer så finns det en risk att drabbas av köldskador. Vad innebär egentligen köldskador och hur gör du för att undvika dem?

  Varningssignaler

  Ett första tecken på köldskada är att huden blir vit och kall. Du kan uppleva en stickande smärta i huden. Känslan av smärta försvinner dock snabbt, vilket gör att du lätt kan missa att du faktiskt fått en köldskada. Ofta drabbas utsatta kroppsdelar som kinder, öron, näsa, fingrar och tår.

  Långsam uppvärmning

  Om du misstänker att du har drabbats av köldskada så är det viktigt att värma upp det skadade området långsamt.

  - Det bästa sättet att värma upp en köldskada är hud mot hud. Värm en skadad kind med en varm hand. Frusna fingrar kan värmas innanför kläderna, i exempelvis armhålan. Om du har skador på tårna så kan någon annan värma dem på sin mage eller armhåla.

  - Försök inte att skynda på uppvärmningen genom att värma med ett upphettat föremål – det kan göra att huden skadas. Huden blir ofta varm och svullen när den värms upp och det kan göra ont. Det är viktigt att du fortsätter med den långsamma uppvärmningen till dess att huden återfår sin normala färg och känsel.

  - Kontakta vården om du tror att du fått en djup köldskada.


  Raka och tvätta dig på kvällen

  Du bör inte tvätta eller raka ansiktet på morgonen innan du ger dig ut. Det är bättre att duscha och tvätta ansiktet på kvällen, så att det naturliga och skyddande fettlagret på huden hinner återbildas under natten. Det finns inga krämer eller salvor som skyddar mot kyla. Glasögon, smycken av metall, samt klockor kan ge dig ytliga köldskador.

  Vindens påverkan

  Det räcker inte med att bara titta på termometern för att veta hur du skall klä dig. Vinden har en avkylande effekt på luften. På vintern känns luften mycket kallare när det blåser. Genom att kombinera vindens hastighet med lufttemperaturen går det att räkna fram en så kallad vindkyltemperatur. SMHI har en tabell där du kan se exempel på hur vinden påverkar kylan.

  Inga tydliga regler på arbetsplatser

  I Sverige finns det inga tydliga regler för hur kallt det får vara på arbetsplatsen. Enligt Arbetsmiljöverket är det neutrala temperaturområdet +10 till +30°C, vid temperaturer utanför detta område ökar hälsoriskerna. Det är inte bara risken för köldskador som ökar vid låga temperaturer, även koncentrationsförmågan minskar, vilket ökar risken för olyckor.

  I Arbetsmiljölagen, Kapitel 2, 7§ står följande:
  ”Kan betryggande skydd mot ohälsa eller olycksfall icke nås på annat sätt, ska personlig skyddsutrustning användas. Denna ska tillhandahållas genom arbetsgivarens försorg.”


  Det här krävs av arbetsgivaren

  Huvudansvaret för klimatet i arbetslokaler ligger på arbetsgivaren. Fastighetsägare, byggherrar och projektörer har också ett ansvar att agera om det är fara för hälsan.

  Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att förse arbetstagare med personlig skyddsutrustning. Kläderna som avses är det yttre lagret, såsom varm jacka, fodrade byxor och vinterskor. Du har själv ansvar för till exempel långkalsonger och strumpor. Eftersom det inte finns någon köldgräns så är det ditt behov som styr när varma kläder skall användas. Är du anställd skall du vända dig till din chef för att få de kläder som du har rätt till. Om du ändå inte får kläderna bör du kontakta ditt skyddsombud eller fack. Som egenföretagare har du rätt att göra avdrag för kläder som är kopplade till din verksamhet.

  Klä dig rätt

  Eftersom arbetsgivaren enbart ansvarar för det yttre klädlagret och skorna är det viktigt för dig som anställd att se till att du är rätt klädd för att kunna hantera kylan.


  Lager på lager

  Tunna, löst sittande lager värmer bättre än ett tjockt.

  Innerlager: Undvik bomull närmast kroppen, då bomull drar åt sig fukt och torkar långsamt. Istället bör du ha ett underställ i polyester, ull eller i en blandning av dessa material. Det viktigaste är att du väljer ett underställ som kan ”andas”.

  Mellanlager: Det mellersta lagret bör bestå av plagg som är bra på att isolera. Materialvalet är inte lika viktigt som i det innersta lagret, utan kan bestå av ”luftiga” plagg som fleece, fiberpäls eller ylle.

  Ytterlager: Yttersta lagret skall skydda mot väder och vind. Skaljackor som har ett skalskydd av polyester fungerar bra. Plagg med membranlager är det bästa valet när vädret ofta skiftar. Det skyddar mot både vind och regn samtidigt som de andas.

  Mössa

  Mössa är alltid viktigt att bära utomhus vid kyla. Forskning från Lunds Universitet visar på att 50 % av kroppens värme försvinner genom huvudet om du slarvar med mössan.

  Strumpor

  Även om du har fodrade arbetsskor är det viktigt att tänka på rejäla strumpor som skyddar fötter och tår mot kölden. Yllestrumpor samt iläggsulor av yllefilt är ett bra komplement. Det är viktigt att skorna har en rejäl sula som isolerar mot kontaktkyla med marken.


  Ta även med ett torrt ombyte om du blir blöt i skorna under arbetsdagen. Ett tips är att torka iläggsulorna samt byta strumpor under lunchrasten.

  Handskar

  När det är riktigt kallt ute bör du använda två par handskar. Innerhandskarna skall vara varma, gärna ullhandskar, medan de yttre handskarna skall vara slitstarka samt skydda mot både kontaktkyla och väta.

  Drick varmt

  Drick varm eller rumstempererad vätska när du vistas i kyla.

  Gå in och värm dig

  Självklart är det bästa sättet att undvika kylan att vara inomhus i värme. Gå därför inomhus, eller i personalboden och värm upp dig så ofta du kan. En byggfläkt kan även vara ett bra komplement där övriga värmekällor sankas.


  Var rädd om dig i vinter!

  Källor:
  1177.se
  Arbetsmiljöverket
  Arbetarskydd
  Arbetsmiljöupplysningen
  SMHI

   

 • Bli upplyst! Vikten av bra arbetsbelysning

  Under de långa mörka årstiderna så är det viktigt att ha en bra arbetsbelysning som ersätter bristen av dagsljus.

  I norra Europa är det många som upplever sig nedstämda när hösten kommer och med den även en lång period av sparsamt med dagsljus. Eftersom du tillbringar många timmar varje dag på arbetsplatsen så kommer din dag arbetsdag att bli enklare och säkrare om bra belysning ersätter dagsljuset.

  På byggarbetsplatser är det viktigt att ha en flexibel belysning, som ersätter dagsljuset, då ljuset utomhus hela tiden förändras. Ofta är större byggplatser belysta med ljuskällor som är monterade på höga master eller ställningar. Detta kan dock göra att det är lätt att bli bländad. Därför är det viktigt att placera belysningen så att den inte hamnar direkt i blickfånget.

  Arbetsmiljöverket skriver:

  "Belysningen ska vara anpassad efter det arbete som ska utföras och den ska gå att anpassa efter varje individs behov. Ibland arbetar man sittande, ibland stående, ibland ensam, ibland i grupp. Det ställer krav på en genomtänkt belysning."

  Svagare belysning som blandas med bländande ljuskällor samt fönster i änden på mörka korridorer på byggarbetsplatser ökar risken att snubbla på föremål som finns placerade vid svaga eller starkt växlande belysningsstyrkor. Det är också svårare att läsa ritningar med låg kontrast i svag belysning, vilket kan orsaka huvudvärk.

  Det är viktigt att ha en stabil ljuskälla, detta gäller vid både inom- och utomhusarbete. Om ljusstyrkan snabbt förändras kan detta orsaka att du till bland annat uppfattar rörliga föremål antingen som stillastående, eller att de rör sig långsammare än de faktiskt gör. På en byggarbetsplats kan sådana synvillor orsaka allvarliga skador.

  Genom att noggrant planera belysningen på din arbetsplats så förbättras inte bara arbetsmiljön, du kan även åstadkomma en mer stimulerande arbetsplats. För dig som har iPhone så finns det en app där du kan bland annat mäta dagsljus, elektriskt ljus samt flimmer. Läs mer om appen här

  Källor:

  https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/

  https://www.av.se/inomhusmiljo/ljus-och-belysning/

  https://www.arbetsmiljoupplysningen.se/Amnen/Belysning/

   

 • Grävproffset som slutade gräva.

  Grävproffset som slutade gräva.

  Är Stavrex så bra som det låter? Läs vad anläggningsproffset Peter tycker!

  Många av våra proffskunder frågar om markskruven Stavrex verkligen är så bra som det låter. Vi hävdar bestämt att skruven sparar massor med tid, är enkel att sätta på plats och ger en bättre arbetsmiljö för den som utför arbetet. Men det är ju lätt för oss att hylla vår nya favorit, vi som inte själva gör jobbet.

  Så läs istället vad anläggningsproffset Peter Neuendorf tycker. Han använder skruvarna i sitt dagliga arbete.

  Peter Neuendorf är egenföretagare och hantverkare med många års erfarenhet inom bygg och anläggning. Tillsammans med vännen Johan Nilsson driver han Sjölösa entreprenad i Skövde, som utför markarbete, betongbearbetning och håltagning.

  Huvudsakligen jobbar Sjölösa som underentreprenör åt regionala byggfirmor och riksbyggare. Det var i ett sådant sammanhang Peter för första gången testade Stavrex.

  Markskruv och marksten hur går det ihop?

  I april 2017 behövde utemiljön kring Högskolan i Skövde ett rejält lyft, och Sjölösa anlitades för att montera bland annat utemöbler och sopkorgar på flera öppna platser med marksten.

  Peter Neuendorf berättar: "I vanliga fall skulle man ha satt ut plintar för produkterna innan man färdigställde markarbetet, och stenläggarna hade fått planera sitt arbete runt fundamenten."

  "Här valde vi istället att färdigställa hela markarbetet först, och sedan helt sonika borra oss ner genom markstenarna precis på de ställen där bänkarna och de andra produkterna skulle placeras ut. På det viset sparade vi tid på flera moment samtidigt."

  "Gör man ingen åverkan på marken runtomkring behöver ju heller ingen mark återställas eller lagas i när fundamenten är på plats," påpekar Peter.

  Stenig och besvärlig mark

  Peter beskriver jobbet vid högskolan steg för steg: "Vi kärnborrade först hål med 100mm diameter för att komma igenom stenen. Sedan signalborrade vi med ett 1 meter långt slagborr ner i underlaget, kanske 800mm ner i marken för att förbereda för markskruvarna. Vi stötte på en del stenar, men ja.. man plockar bort de allra värsta och kör på. Det hindrade oss inte från att utföra jobbet bra och till utsatt tid."

  Stolparna på utemöbler och sopkorgar sattes till sist ner i markskruvarnas öppna ändar, och gjöts fast med betong. Hela jobbet, som krävde ett femtiotal markskruvar, stod klart på en eftermiddag.

  "Varje skruv tog nog en tio-femton minuter att montera från start till mål, inklusive kärnborrningen. Och då var marken ovanligt tuff att arbeta med just i det här fallet. Med plintar vågar jag inte ens tänka på hur lång tid det hade tagit."

  Markskruv i gräsmatta på fem minuter

  Peter har även använt Stavrex markskruv till altaner, på villatomter med matjord som underlag. "I sådan mark tar det max fem minuter per skruv, där det annars tar kanske en halvtimme att gräva för hand." säger han.

  "Och gräver man inte för hand ska det hyras grävmaskiner eller jordborr

  och då kostar det både tid och pengar att hyra dem. Jordborr är inte helt lätta att arbeta med heller. "

  Förarbetet kan gå snabbare för markskruv än för plint även på en gräsmatta, menar Peter. "Du mäter ut var skruvarna ska vara och sprayar markeringar med sprayfärg direkt på gräset."

  "Så kan du inte göra om du ska sätta plintar

  så fort du börjar gräva, gräver du ju bort markeringen också. Så där behöver du murarsnören för att hålla koll. Men markskruv bara drar du i rätt ner i krysset du sprayat fixat."

  Förstärkte trädäcket enkelt med fler markskruvar

  Vid ett altanbygge upptäckte Peter även en flexibel egenskap hos Stavrex som inte plintar har. "Min kund berättade

  när trädäcket var nästan färdigt att de tänkte ställa ett spabad på det.

  Plötsligt var det alltså helt andra krav på vad trädäcket skulle kunna bära än vi visste från början

  ett sådant bad kan ju väga ett ton när det är fullt med vatten."

  Tack vare att de jobbade med Stavrex system kunde Peter enkelt köpa till fler skruvar, komplettera med dem i den färdiga stommen och kottla, så var däcket redo för en högre belastning än tidigare planerat.

  "En så smidig lösning hade vi inte kunnat erbjuda med plintar. Det hade blivit till att gräva upp alltihop och börja om i så fall", säger han. "Nu fick kunden precis den anpassning de önskade utan alltför saftiga merkostnader. Och vår tidplan behövde inte haverera."

  Men, handen på hjärtat: när är det faktiskt bättre med plintar?

  Peter tänker efter och kommer på ett tillfälle då det kan finnas en poäng med plintar. "Om man har ett nybygge, där grävmaskinen redan är på plats och marken ändå är under bearbetning, kanske. Eftersom plintarna är billigare att köpa skulle det kunna finnas en poäng med att använda dem då."

  Att plintar skulle ge en bättre stabilitet är en myt han gärna konfronterar. "Många tror att det blir stabilare med hederlig gammal plint, men det tycker inte jag som provat båda lösningar."

  "Hur fast är marken runt plinten efter att du grävt runt i den först, jämfört med den kompakta orörda marken runt en skruv? Tycker man mot förmodan att Stavrexskruven inte känns hundra procent stabil hämtar man bara en förlängningsdel och skruvar vidare tills det sitter. Men det är bra sällan det behövs."

  I branta slänter och trånga utrymmen är markskruven också ett starkare alternativ än plinten, menar Peter. Att man slipper bottna med makadam och lättare får skruven i våg än plinten är extra bonusar.

  Kvalitet och flexibilitet går hand i hand

  På frågan om vad som skiljer Stavrex markskruv från lågprisvarianter kommer svaret snabbt. "Ja, man märker ju när man jobbar med dem att det är rejälare grejer. Men utöver det så har ju Stavrex också olika "infästningstoppar" du kan välja bland, inte bara den fasta balkskon som billigare varianter har.

  Du kan förlänga skruven helt efter behov, gjuta fast stolpar rakt ner i skruven, skruva fast bärlinor vid justerbara balkskor… det finns en Stavrex lösning för de flesta krav man kan ha på ett fundament."

  Besök din närmsta Optimera-butik så får du veta mer!

  Vi hoppas att du som läser det här har fått svar på de flesta frågor ett proffs kan ha inför sitt första markskruvsprojekt. Oavsett är du varmt välkommen in och diskutera dina "fundamentala" frågor med oss på Optimera. Men ta gott om tid på dig, vi har lite svårt att sluta prata Stavrex när vi väl har kommit igång.

 • Öresundsbron fyller 20 år

  1 juli 2000 invigdes Öresundsbron och den hittills enda fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark skapades.

  1 juli 2000 invigdes Öresundsbron och den hittills enda fasta förbindelsen mellan Sverige och Danmark skapades. Läs mer om varför byggande av bron även inkluderade en konstgjord ö och ett ommålningsprojekt som kan få vilket annat målningsjobb att framstå som snabba.

  Historia

  Den första tanken på en förbindelse mellan Sverige och Danmark kom redan 1872. Då gällde förslaget en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. I början av 1900-talet presenterades ett antal förslag och utredningar kring en bro eller tunnel mellan Malmö och Köpenhamn. Det dröjde dock till 23 mars 1991 innan länderna skrev på ett avtal om byggande av Öresundsbron. I september 1993 påbörjades arbetet på den danska sidan. För dig som gillar historia och årtal finns ännu mer information här och här.

  Rekord

  Öresundsbron är ett bygge som står för en hel del rekord. Brodelen är världens längsta snedkabelbro för både bil- och järnvägstrafik. De fyra pylonerna som håller upp bron är Nordens högsta byggnadsverk med 203,5 meter - vilket är cirka 10 meter högre än Turning Torso i Malmö.

  Ommålning

  I början av 2020 påbörjades ett projekt för att måla om den zick zack-formade stålkonstruktionen som finns under vägbanan. Ommålningen skall skydda mot korrosion i den utsatta havsmiljön. Ytan är 300 000 kvadratmeter stor och arbetet beräknas vara färdigt år 2032. Kostnaden för ommålningen kommer landa på cirka 300 miljoner danska kronor.

  Pepparholmen

  Närheten till Köpenhamns flygplats, Kastrup, gör att bron måste avslutas med en tunnel ner i havet. Därför anlades den konstgjorda ön Pepparholmen. Ön, som är cirka 160 ha och 4 kilometer lång, byggdes mellan 1995-1999 med hjälp av muddrat material från havsbotten (ungefär 8 miljoner m3). Pepparholmen är omgiven av cirka 2 miljoner m3 stensättningar. Här har både djur- och växtliv fått utvecklas på egen hand. 2017 så fanns uppskattningsvis 400 växtarter och 30 fågelarter. Däggdjur som mus och hare har invandrat till ön. Det beräknas även finnas fler än 300 arter av insekter och 30 arter av spindlar. Flertalet djur och växter räknas vara sällsynta och hotade arter.

  Källor

  Allt om Malmö

  Byggindustrin

  Wikipedia

  Öresundsbron.com

  Öresundsinstituttet

 • Måla om hemma – våra bästa tips!

  Ingemar på Optimera Höganäs delar med sig av sina bästa tips för dig som ska måla om hemma. Vad ska jag tänka på, vilka redskap behöver jag? Och hur väljer man rätt nyans?

  Ingemar på Optimera Höganäs delar med sig av sina bästa tips för dig som ska måla om hemma. Vad ska jag tänka på, vilka redskap behöver jag? Och hur väljer man rätt nyans?

  Hur kan jag förbereda mig innan jag besöker min Optimerabutik för att köpa färg?
  Börja med att inspektera ytorna som skall målas och fundera över följande frågor:

  Behöver ytan tvättas av? Tvätten är viktig för ett bra resultat. Ytan som ska målas måste vara fri från fett och smuts för att färgen ska fästa.

  Sitter något löst eller behöver lagas? Det kan vara gamla spikhål och andra märken som behöver lagas innan du går över med färg.

  Vilket underlag är det? Beroende på underlag och utrymme behövs olika färg. På Optimera hjälper vi gärna till att hitta rätt färg för just din ommålning.

  Hur stor yta ska målas? Mät upp ytan innan, så blir det enklare att räkna ut hur mycket färg du behöver.

  Vilken utrustning behöver jag för att måla inomhus?
  Det beror lite på vad du ska måla om. Väggar, tak, snickerier eller till exempel en trappa kräver olika utrustning. För bäst slutresultat rekommenderar jag att du prioritera en bra roller och pensel.

  Utöver det behöver du maskeringstejp, täckpapper och täckfolie för att skydda golv och väggar. Om det finns håligheter eller sprickor som ska tätas behöver du spackel och spackelspade. Du behöver också sandpapper och en slipkloss för att slipa ner spacklet.
  Tips! Ett förlängningsskaft kan underlätta vid tak- och väggmålning.

  Hur väljer jag rätt färgnyans?
  I butiken har vi inspirations-broschyrer, kulörkartor och kulörchips som du kan ta med dig hem. Det är alltid bra att testa färgen i rätt miljö. Tänk på att utvärdera färgerna vid olika tider på dygnet för att få en känsla för hur de ser ut i olika ljus.

  Finns det några trender inom färg 2020?
  Ja, det finns olika trender som du kan följa på till exempel sociala medier. På Instagram kan du titta på #aretskulor2020 och #bloggkulorer.

  Optimera arbetar med hållbarhet, går detta att påverka även inom färg och måleri?
  Absolut. Miljömärkning finns och vår färg från Nordsjöfärg är Svanen-märkta. Den rekommenderas även av Astma och Allergiförbundet.

  Ingmar Höybråtan, Optimera Höganäs