Navigation Cart

Välkommen till vår blogg

  • Lås med fingertoppskänsla

    Ditt hem skall vara din borg. Du bestämmer vem som får komma in och vem som stannar utanför. När du utrustar din dörr med Habos elektroniska dörrlås Tribe 2 så blir ditt hem inte bara smartare och säkrare, utan även vardagen blir enklare.

    Det smarta, enkla och säkra låset är designat av formgivaren Thomas Sandell, vilket betyder att du får både design och funktion.

    Snabbt och enkelt med fingeravtryck

    Allt du behöver göra är att placera fingret på fingeravtryckssensorn. Låset kan lagra upp till 99 olika fingeravtryck och fungerar lika bra med stora som små fingrar. Tack vare fingeravtrycket behöver du varken hålla reda på koder eller nycklar.

    Lås upp med kod

    Allt som krävs är två olika koder; en administratörskod för att kunna göra inställningarna samt en användarkod som låser upp dörren. Koderna, som du väljer själv, består av 4-12 siffror. Du kan skapa koder både permanenta och tillfälliga koder.

    Ha full kontroll med appen

    Tribe 2 kan kopplas upp till Habo Tribe 2 Smartbox och app. Med hjälp av appen kan du på distans hålla koll på dörren. Du kan släppa in besökare till ditt hem utan att du själv är hemma. Via appen kan du skicka tillfälliga koder. Genom appen kan du även hålla redan på dörrens status; är den öppen eller stängd, låst eller olåst.

    Vanlig hederlig nyckel

    Låset har en skyddspanel som döljer vanlig låscylinder. Detta gör att du alltid kan ta dig in i ditt hus, även om tekniken strular.


    Läs mer om låset här

  • Skydda dig mot solen

    Lite sol är nyttigt. De varma solstrålarna gör att kroppen bildar D-vitamin, något som vi alla behöver, det räcker dock med cirka 20 minuters sol på händerna eller i ansiktet för att kroppen skall få tillräckligt med D-vitamin. Men solen har även skadliga UV-strålar som kan orsaka hudcancer. Läs mer om hur du som jobbar utomhus kan skydda dig mot solskador.

    Välj kläder med högt solskydd

    Använd täckande kläder i den mån det är möjligt. Tänk dock på att tunna ljusa t-shirts ger dåligt skydd. Löst sittande kläder ger bättre skydd än tighta, samtidigt som mörkare tyger ger bättre skydd än ljusa och ju kraftigare tyg desto bättre solskydd. Du kan enkelt kontrollera ett plagg genom att hålla upp det mot solljuset. Om ljuset strilar igenom är skyddet dåligt.

    Det finns speciella solskyddskläder med högre solskyddsfaktor, men om du inte har tillgång till sådana kläder så går det att räkna med att vanliga kläder har en solskyddsfaktor på mellan 10-30 SPF:

    • Skjorta i 100 procent bomull: cirka SPF 50
    • T-shirt i 100 procent bomull: cirka SPF 10
    • Blus i 100 procent viskos: cirka SPF 15

    Glöm inte solkrämen

    Smörj in dig med solkräm, med minst solskyddsfaktor SPF 15. Var extra noga där du inte har kläder som täcker. Snåla inte med solkrämen och massera in den jämnt i huden, du behöver använda mycket för att den solskyddsfaktorn skall uppnås. Glöm inte att smörja ansikte, nacke, panna, läppar, öronen och bakom öronen. Smörj även ovanpå dina händer och fötter.

    Skydda dina ögon

    Det är inte bara huden som kan skadas av UV-strålningen, utan även ögonen. Eftersom värmestrålningen från solen inte påverkar ögat på samma sätt som huden så får vi inte samma varningssignaler om något är fel. Dina ögon kan du enkelt skydda genom att bära solglasögon. När du väljer solglasögon så finns det några viktiga punkter att tänka på:

    • Köp glasögon som är CE-märkta, då får du ett bra UV-skydd
    • Om du vistas nära vatten, eller är extra ljuskänslig så bör du välja polariserande solglasögon
    • Välj solglasögon med stora glas, solglasögonen bör vara lätt böjda så att de även skyddar mot ljusinsläpp från sidorna.
    • Undvik solglasögon med blått glas

    Använd keps

    Keps eller solhatt fungerar utmärkt för att skydda hjässa och ansikte. Välj gärna en keps som även har solskydd för nacken.

    Drick mycket vatten

    Om du svettas mycket måste du dricka extra vatten. Se till att alltid ha en flaska vatten med dig, men undvik söta drycker. Det är även bra att äta mat som innehåller mycket vatten, som till exempel frukt och grönsaker.

    Ta skydd i skuggan

    Försök vistas i skugga så mycket som möjligt. Solen är i regel som starkast mellan klockan 11-15. Solen är dock stark även när det är molnigt. Molnen släpper igenom ungefär hälften av solstrålarna. Tidpunkten på dagen är därför mer avgörande än vädret.

    Här kan du räkna ut hur länge du bör befinna dig i sol eller skugga, beroende på klockslag, plats och hudtyp.

    Källor:

    Strålsäkerhetsmyndigheten

    1177.se

     

  • Ta hand om ditt hus - det lönar sig

    Att ta hand om sitt hus och hålla det i gott skick är dels en god affär ekonomiskt men naturligtvis också en ren trivselfråga. Att låta vissa delar förfalla kommer på sikt dra med sig dyra följdskador och onödigt mycket arbete. 

    Vi har listat de sju viktigaste delarna du behöver se över för att ditt hus ska må bra och för att du ska känna dig trygg en bra tid framöver.

    Byt ut trasiga takpannor och försäkra dig om att taket är tätt

    Takläckage är vanliga då taket är husets mest utsatta del när det råder hårda väderförhållanden. Att upptäcka en takläcka för sent kan dessvärre bli en dyr och komplicerad historia att åtgärda.

    Rensa rännor och rör runt taket

    Det förhindrar avsevärda problem med stopp, som kan ge allvarliga fuktskador. Ett tips är att göra detta under sen hösten när alla löv har fallit.

    Kontrollera skorstenen så att rökkanalen är fri

    Detta är en viktig del av säkerheten i ditt hus. Extra viktigt om du nyss köpt huset eller inte använt skorstenen på länge. Anlita en sakkunnig person för att göra en besiktning.

    Se över så att dränering och vattenavledning fungerar och inte är igensatta

    Omfattande regn har inneburit omfattande översvämningar med fuktskador på många villor. Dräneringens viktigaste funktion är att leda bort grundvattnet så att det inte stiger för högt och orsakar fukt i husgrunden. 

    Se över fasaden särskilt om du har träpanel

    För att en träpanel ska hålla under en lång period krävs regelbunden kontroll och underhåll. Eventuella fel och skador som upptäcks kan då åtgärdas på ett så tidigt stadium som möjligt, vilket ofta innebär begränsade ingrepp.

    Täta dörrar och fönster

    Med otäta fönster och dörrar smiter dels värmen ut men även tjuvdraget in. Genom att täta fönster och dörrar blir de mer energieffektiva och du kan dessutom spara en del pengar.

    Se över vindskivor så att de tätar på ett adekvat sätt

    Kolla hur friskt och starkt träet i vindskivorna är genom att sticka i det med en smal skruvmejsel. Den får inte kunna tryckas in mer än ett par millimeter. Byt ut eventuellt trasiga vindskivorna och ersätt med nya

  • Ekolution - framtidens isolering

    Ekolution AB bildades 2015 av pionjärerna Remi Loren, Naib Woldemariam och Henrik Jacobsson. De har sedan dess jobbat mycket med dokumentation, certifiering av materialen samt verifiering och tester, då det är något som byggbranschen efterfrågar. Nu är produkten klar och certifierad hos Byggvarubedömningen samt Sunda Hus.

    Men vägen hit har varit lång. Allting började när Remi, VD för Ekolution, pluggade i USA. Där blev han inspirerad av de spännande, miljövänliga och avantgardiska hus som byggdes där. Barndomsvännen Naib pluggade vid den här tiden på Lunds Tekniska Högskola och Remi skickade hem artiklar till honom angående att bygga med hampa, biobaserat och förnyelsebart.

    Runt 2008-2009 var dock detta sätt att bygga inte särskilt mottagligt i Sverige. Men Remi och Naib satte sig allt mer in i konceptet, samtidigt som Remi reste runt på vetenskapskonferenser runtom i världen där han träffade professorer och började undersöka hampa på ett mer vetenskapligt plan. Både han och Naib insåg möjligheterna med hampa. När Naib dessutom pratade med sina professorer på LTH så var mottagandet plötsligt betydligt större.

    - Då tänkte vi att, här har vi något riktigt bra som vi tror på och som kan bidra till en grön omställning i byggbranschen, men också för planeten som helhet. Det var så det började, berättar Remi.

    Henrik, Naib och Remi bildade år 2015 företaget Ekolution AB

    Henrik, Naib och Remi bildade år 2015 företaget Ekolution AB

     

    Ekolution och Optimera

    Samarbetet med Optimera började då Optimera Lund sponsrade ett projekt med Sveriges första prefabricerade hus av hampaisolering och hampakalk. Sponsringen skedde i form av byggmaterial (plywood, konstruktionsvirke, skruv), support och teknik, samtidigt som Elitfönster sponsrade med fönster och Ramirent med verktyg och utrustning för produktionen.

    - Vi är glada över att inleda ett samarbete och välkomnar Optimeras engagemang för att ställa om byggbranschen till en förnyelsebar byggteknik. Vi delar också samma vision om framtidens bio-baserade byggprodukter där hampafiberisoleringen som ett naturligt, koldioxidnegativt material utgör en viktig del i omställningen av byggbranschen, säger Remi.

     

    Klimatsmart

    Produkten Ekolution® Hampafiberisolering består av bastfibrer från industrihampa. Den har en hög draghållfasthet och används ofta som förstärkning i biokompositer. Ekolutions hampafiberisolering är behaglig att arbeta med, 100 % förnyelsebar och även koldioxidnegativ. Produkten är dessutom allergivänlig.

    Klimatförändringarna blir allt mer uppenbara och världen är nu i ett globalt nödläge. Industrihampa är en gröda som med sina goda egenskaper kan ställa om många tunga industrier, bland annat bygg, textil och bilindustrin. Med Ekolution® Hampafiberisolering binds -22 kg CO2 eq/m3 (netto). Detta med bibehållen väggtjocklek, förbättrad arbetsmiljö och energiprestanda. Hampafiberisoleringen har alltså ett minusutsläpp, som binder mer koldioxid än vad den släpper ut genom hela produktionen – från frö till färdig produkt.

     

     

    Framtiden

    Det finns ett par hampaodlingar i Sverige och de ökar med cirka 20% per år. Ekolution jobbar runt om hela Östersjön däribland; Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Baltikum – länder som är framstående inom hampaodling.

    Ekolution har flera stora projekt på gång där grundarna hoppas att folk i allmänhet, men även byggbranschen, kommer att få upp ögonen för att hållbarhet är synonymt med god arkitektur, estetik och en bra energiprestanda. Remi och Naib är övertygade om att de måste vara möjligt att bygga med en positiv miljöpåverkan.

    Hampaisolering är en nygammal teknik, vilket gör att Ekolution inser vikten av att distribuera informationen och göra det enkelt för aktörerna i byggbranschen att ta rätt beslut, vilket skall ske genom certifieringar och att göra produkten tillgänglig, visa simuleringar och projekterfarenheter.

    - Vi försöker göra det så enkelt som möjligt för våra kunder att göra klimatsmarta val, säger Naib. Det är detta som är vårt fokus.

    Ekolutions hampafiberisoleringsprodukter kommer du att kunna beställa i samtliga Optimeras butiker från och med vecka 18. Optimeras säljare kommer även att utbildas kring produkterna av Ekolution.

     

     

  • Unikt bostadshus på Möllevången i Lund

    I det attraktiva området Möllevången i Lund byggs det för fullt. Bostadshuset Landsdomaren förväntas stå klart innan årsskiftet. Byggnaden är fördelad på 5000m2 och totalt nio våningar. Läget är alldeles intill hotellet Djingis Kahn som har samma ägare, Fidali AB. Som helhetsleverantör är Optimera Lund med från start till slut och kan därför följa byggprocessen, leverera material i god tid inför varje steg och finnas som stöd vid val av material.

    Redan år 2011 började idén växa fram om ett niovåningshus i området som nu blir till verklighet. Etableringen har dröjt av flera anledningar. Bland annat har planprocessen dragit ut på tiden då det varit ett stort antal yttranden med många synpunkter. När projekteringen väl kom igång har det gått undan. Bygget har pågått i ca 1 år och är minst sagt unikt i dess konstruktion. Huset består av 21x21m fyrkanter där de två nedersta står ovanpå varandra, därefter roteras fyrkanterna ett halvt varv. Konstruktionen är platsgjuten och ytorna är synliga. Betongen är förseglad med en dammbindare som skapa en permanent hård och slitstark yta.

    Kontakten mellan Optimera Lund och Kickos AB upprättades egentligen i ett annat projekt, nämligen byggnationen av enheten Optimera Lund. Efter detta projekt inleddes en relation och höghuset är förhoppningsvis det första i ett led av flera projekt framöver.

    - Det här projektet hade inte varit möjligt vare sig tidsmässigt eller ekonomiskt utan den samverkan som vi har med Optimera Lund. Nyckeln till framgång har varit samarbete, dialog, öppenhet och extrem transparens genom hela projektet, säger Michael Holmqvist, Projektchef på Kickos AB.

    För att tillgodose Kickos behov av material har Optimera en container på plats. Ca två gånger i veckan besöker Niclas Öijeberg, säljare på Optimera, containern för att inventera, stämma av åtgång, leveranser och behov. Det som inte går åt tas tillbaka i ett återköp. Regelbunden påfyllnad och fakturering sker under hela byggprocessen. I containern lagras framförallt infästning, verktyg, arbetshandskar och andra förnödenheter. Totalt på projektet är det tre personer från Optimera. Niclas är experten på infästning och har regelbunden kontakt med EJOT som är huvudleverantör till Optimera.

     

    Eftersom infästning behövs under hela byggprocessen är det viktigt att ha en regelbunden dialog med entreprenören gällande vad som ska fästas, hur det ska fästas och vad infästningen kommer utsättas för. På så vis kan Niclas rekommendera infästningar för respektive applikation. EJOT bistår med ett brett utbud av infästning inom skivinfästning, träinfästning, betonginfästning, isolerinfästning, kemisk infästning och mycket mer. Jörgen Edvinstam är ansvarig för skivmaterial, isolering samt stålreglar och Mats Edvinstam bidrar med sin kompetens inom kök, badrum, dörrar, listverk, golv med mera.

    - Detta är vårt första stora projekt i Lund och det är därför extra roligt att vara med i det. Kontakten är riktigt bra och vi visar hur hög vår servicenivå är. Förhoppningsvis resulterar detta till fler framtida projekt, säger Niclas Öijeberg, säljare på Optimera Lund.

    Projektet följer tidsplanen och niovåningshuset förväntas stå klart under Q3/Q4 2021. Nyckeln till hög leveransprecision är regelbunden kontakt med entreprenören, god relation och en inblick i projektplanen. På detta vis kan avrop ske regelbundet och bidra till att tidsplanen hålls.

    Om projektet

    9 våningar
    5000 m2
    Klart Q3/Q4 2021
    Arkitekt LIPINSKI Architects
    Byggentreprenör Kickos AB
    Beställare Fidali AB
    Bilder i reportaget Lipinski Arcitects / Optimera
    Reportage av: EJOT Sverige AB