Navigation Cart

Optimerad läsning! Välkommen till vår blogg

 • Optimera har öppet som vanligt

  Våra enheter har öppet som vanligt

  Optimera har vidtagit alla de skyddsåtgärder som våra myndigheter rekommenderar för att minska spridningen av coronaviruset.

  Det innebär bland annat att våra populära byggfrukostar samt andra events, ofta i kombination med demonstration av produkter tillsammans med någon av våra leverantörer, tills vidare är inställda.

  Vår verksamhet är dock fortsatt i full gång och våra enheter håller öppet som vanligt. Vår ambition är att hjälpa våra kunder att hålla igång sina projekt.

  Du är som vanligt välkommen att hämta material, men känner du olust inför att besöka butiken levererar vi gärna materialet till dig.
  Beställ så här:

  - Via vår e-handel, saknar du inloggning kan du beställa det här

  - Ring din byggsäljare

  - Maila in din beställning/förfrågan till din enhet

  När det gäller tillgången på byggmaterial så föreligger det inte någon bristsituation. Vi håller tät kontakt med våra leverantörer och skulle situationen förändras, återkommer vi med information.

 • Släpp in ljuset

  Ljus är livsviktigt för oss människor. Behovet av ljus är särskilt stort här i Norden under vinterhalvåret då mörkret känns kompakt och oändligt. Ljuset ger oss energi i väntan på våren.

  Ljus är livsviktigt för oss människor. Behovet av ljus är särskilt stort här i Norden under vinterhalvåret då mörkret känns kompakt och oändligt. Ljuset ger oss energi i väntan på våren.

  Genom modern arkitektur har fönsterytorna blivit både större och fler. Många arkitekter är dessutom mycket noggranna med fönstrens placering i fasaden, allt för att åstadkomma bästa ljuset för inomhusmiljön. Även om du bor i ett äldre hus finns det stora möjligheter att öppna upp och skapa ljus och rymd.


  Några tips för att få in mer ljus:

  / Ha fönster & fönsterdörrar i fasad

  / Gör fönstren större och låt dem gå hela vägen ner till golvet

  / Sätt flera fönster på rad

  / Fönsterdörrar


  Komplettera om möjligt med fönsterdörrar som är helglasade eller välj skjutdörrar där det är möjligt att skapa flera meter breda fönsterlösningar. På så sätt flyttar du gränsen mellan ute och inne. Låt vädret avgöra var den gränsen ska gå, från dag till dag.

  Ljuset från ovan

  Det allra bästa ljuset uppstår vid takfönster. När ljuset kommer från ovan behövs inte så stora ytor för att ändå få ett mycket bra ljus. Ofta är fönster i taket ett både ekonomiskt och praktiskt fördelaktigt sätt att skapa bättre rymd och ljus på en ovanvåning. Oavsett hur du väljer att släppa in ljuset så tänk på att valet av fönster skall passa just ditt hus.


  Fler tips och råd inför byte av fönster hittar du i vår fönsterguide!
  Ladda ner fönsterguiden

 • Hållbar ordbook: Färdplan 2045

  Bygg och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan.

  Bygg och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan. Som en del i regeringens initiativ, att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer, har bygg- och anläggningssektorn tagit fram Färdplan 2045. Målet är att Sverige år 2045 ska ha ett klimatneutralt samhällsbyggande med nollutsläpp av växthusgaser.

  Vad är Färdplan 2045?

  2017 beslutade riksdagen att Sverige senast år 2045 ska ha nollutsläpp av växthusgaser. Samtidigt växer Sveriges invånarantal i en hög takt vilket ställer krav på bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler.

  Färdplan 2045 är ett första steg mot en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor. Syftet med färdplanen är att tydliggöra hur byggbranschen, politiker och andra beslutsfattare kan möjliggöra omställningen till ett fossilfritt Sverige. Detta görs bland annat genom en rad uppmaningar och förslag på förändring.

  Läs mer om delmålen och vilka fem nyckelfaktorer som anses vara avgörande för att byggsektorn 2045 ska vara en klimatneutral värdekedja.

  Ladda ner vår kostnadsfria broschyr om Färdplan 2045

  Optimera lanserar löpande information om viktiga begrepp inom hållbart byggande. Hämta vår broschyr för ännu mer information om Färdplan 2045.

  Hämta kostnadsfri broschyr

 • Ta hjälp av en köksritare vid nästa renovering

  Köket är husets hjärta och en plats vi gärna renoverar och inreder med känsla. Men att renovera ett kök är inte alltid helt enkelt. Det är mycket att tänka på och många val som måste göras.

  Köket är husets hjärta och en plats vi gärna renoverar och inreder med känsla. Men att renovera ett kök är inte alltid helt enkelt. Det är mycket att tänka på och många val som måste göras. Vi har träffat Marika Stemminger, köksritare på Optimera och frågat henne hur det går till när man ritar upp ett kök från grunden. Marika berättar också vad man bör tänka på inför en köksrenovering och hur man kan renovera mer hållbart.

  Varför ska man ta hjälp av en köksritare?

  Det kan vara svårt att själv rita upp ett kök från grunden. Många tänker att det är ett gäng gamla boxar som ska bort och nya som ska till, men riktigt så enkelt är det inte. Man behöver vara händig, ha bra verktyg och en hel del erfarenhet för att förstå kökets konstruktion. Genom att ta hjälp av en köksritare kan man undvika att gå på flera missar som ofta uppdags i ett sent skede när köket ska monteras. Med en köksritare har man fördelen att få hjälp av en expert som är uppdaterad om montering, trender och nyheter.

  Hur går det till när du ritar upp ett kök?

  Vid varje nytt uppdrag görs en grundläggande behovsanalys med kunden för att ta reda på hur köket kommer användas. Vi tittar på allt från behov av utrustning till ergonomi och börjar alltid med de praktiska frågorna innan vi tittar på det estetiska. I en del fall räcker förarbetet för att rita upp köket medan det i andra fall krävs flera avstämningar med kunden innan köket är klart.

  Vad ska man tänka på inför ett första möte med en köksritare?

  Det är bra om man har funderat på budget och sina behov. Vad behöver du i ditt kök och hur vill du använda det? Kundens behov och budget sätter ramen för vad vi kan skapa.

  Utgå från ditt nuvarande kök och fundera på vad som är bra och vad som fungerar mindre bra. Ett vanligt misstag är att man inte tänker igenom hela rummet och sparar in på golv, väggar och tak. Tänk långsiktigt och snåla inte på dessa delar.

  Ta trender med måtta. Trender kommer och går medan en del material följer med oss hela livet. När man ritar ett kök vill man utgå material och stilar som kunden alltid har tyckt om. Rådande trender kan med fördel plockas in i mindre och utbytbara detaljer.

  Tänk på sopsorteringen. I Sverige sopsorterar vi mycket hemma. Därför bör det finnas gott om plats för sopkärl och sortering i köket.

  Bild1-koksritare

  Hur ser kökstrenderna ut för 2020?

  Det är inte mycket vitt just nu, inte alls skulle jag säga. Vi ser mycket dova och mättade kulörer som blått, grönt och rosa. Man färgsätter dessutom hela rum istället för fondväggar. Det är också vanligt att man sätter kulör på möblerna. Kvar sedan tidigare år har vi mässingen som ser ut att stanna ett tag till, samt råa material som bambu och gräs i t.ex. lampskärmar och mycket gröna växter.

  Var hittar du inspiration?

  Idag byts trender ut väldigt fort och det går givetvis inte att anpassa sitt hem efter alla nya trender. Man får istället plocka detaljer från det man gillar. Jag följer de som för tillfället är trendsättare för att hålla koll på hur olika trender rör sig. Det går även att titta på klädmodet, du kan t.ex. ofta hitta samma kulör på en tröja som på en soffa.

  Optimera arbetar med hållbart byggande. Hur märker du av det i ditt arbete?

  Först och främst arbetar vi med varumärken som levererar hållbara kök. När vi som köksritare kommer in i processen för en köksrenovering har man ofta redan tagit ett beslut om att riva ut det gamla och sätta in nytt. Vi försöker rekommendera lösningar med färre antal möbler vilket minskar mängden material, emballage och frakter.

  I takt med att konsumenten blir mer medveten om hållbart byggande kan man tänka sig att synen på renovering förändras. Istället för att riva ut fullt fungerande kök kommer man förhoppningsvis lägga större vikt vid att behålla de delar som fungerar och rusta upp det som måste bytas ut.

  Vilka varumärken arbetar ni med?

  På Optimera arbetar vi med Marbodal, Siemens, Elfa, Electrolux, Tantum, Careco och Miele. Fördelen med denna mix av leverantörer är att de erbjuder olika utbud och framförallt olika prisklasser vilket gör att vi kan täcka de flesta förfrågningarna.

  Vad är det roligaste med ditt jobb?

  Det måste vara variationen i mitt arbete. Det kan handla om nya material eller nya utrymmen, den en dagen är aldrig den andra lik.

  Just nu har Optimera en kökskampanj, berätta mer om den?

  *Köp kökssnickerier för minst 80.000 kr och får 20.000 kr i rabatt. Samt få en Electrolux inbyggnadshäll (HKI650NF) och en diskmaskin (KEQC7200L) på köpet. Erbjudandet gäller 26/3 – 11/5 2020

  Det är med andra ord ett perfekt tillfälle om man ändå planerar att renovera sitt kök.

  Om du vill veta mer om hur Optimera kan hjälpa dig vid nästa köksrenovering är du välkommen in till din närmaste Optimera butik!

 • Hållbar ordbok: LEED

  LEED bedöms vara världens mest etablerade miljöcertifieringssystem för byggnader.

  LEED bedöms vara världens mest etablerade miljöcertifieringssystem för byggnader. Det används i mer än 165 olika länder och har hittills genererat över 94 000 certifierade projekt.

  Vad är LEED?

  LEED är ett miljöcertifieringssystem skapat av U.S. Green Building Counsil som representeras av en mängd olika intressenter, däribland:
  Byggare | Storföretag | Ideella organisationer | Politiker | Engagerade privatpersoner

  LEED är idag världens mest spridda miljöcertifieringssystem för olika sorters byggnader och anses ofta vara branschstandard då man bedömer en byggnad ur ett hållbarhetsperspektiv.

  Så fungerar det

  Kortfattat kan LEED beskrivas som ett slags poängsystem där ett antal kriterier avgör hur hög poäng en byggnad landar på. Maxpoäng är 100 (ej inräknat eventuella ”bonuspoäng”). Grundnivån för att certifieras ligger på 40 poäng medan maximal nivå (platinum) kräver minst 80 poäng eller högre. Däremellan finns även nivåerna silver och guld.

  För att en byggnad ska bedömas vara en så kallad ”Green Building” krävs det att den genom faktorer som design och konstruktion minimerar eller helt undviker negativ miljöpåverkan; i bästa fall till och med bidrar positivt till klimat och/eller miljö.

  Följande är exempel på faktorer som spelar in vid bedömning:

  • Energieffektiv användning av resurser som vatten och el
  • Implementering av förnybara energikällor
  • Tillgänglig och smidig återvinning
  • Användning av giftfria och hållbara material
  • Inomhusluft av god kvalitet

  Listan utgör bara några exempel på faktorer som spelar in vid bedömning.

  Ladda ner vår kostnadsfria broschyr om LEED

  Optimera lanserar löpande information om viktiga begrepp inom hållbart byggande. Hämta vår broschyr för ännu mer information om LEED.

  Hämta kostnadsfri broschyr