Navigation Cart

Optimerad läsning! Välkommen till vår blogg

 • Måla om hemma – våra bästa tips!

  Ingemar på Optimera Höganäs delar med sig av sina bästa tips för dig som ska måla om hemma. Vad ska jag tänka på, vilka redskap behöver jag? Och hur väljer man rätt nyans?

  Ingemar på Optimera Höganäs delar med sig av sina bästa tips för dig som ska måla om hemma. Vad ska jag tänka på, vilka redskap behöver jag? Och hur väljer man rätt nyans?

  Hur kan jag förbereda mig innan jag besöker min Optimerabutik för att köpa färg?
  Börja med att inspektera ytorna som skall målas och fundera över följande frågor:

  Behöver ytan tvättas av? Tvätten är viktig för ett bra resultat. Ytan som ska målas måste vara fri från fett och smuts för att färgen ska fästa.

  Sitter något löst eller behöver lagas? Det kan vara gamla spikhål och andra märken som behöver lagas innan du går över med färg.

  Vilket underlag är det? Beroende på underlag och utrymme behövs olika färg. På Optimera hjälper vi gärna till att hitta rätt färg för just din ommålning.

  Hur stor yta ska målas? Mät upp ytan innan, så blir det enklare att räkna ut hur mycket färg du behöver.

  Vilken utrustning behöver jag för att måla inomhus?
  Det beror lite på vad du ska måla om. Väggar, tak, snickerier eller till exempel en trappa kräver olika utrustning. För bäst slutresultat rekommenderar jag att du prioritera en bra roller och pensel.

  Utöver det behöver du maskeringstejp, täckpapper och täckfolie för att skydda golv och väggar. Om det finns håligheter eller sprickor som ska tätas behöver du spackel och spackelspade. Du behöver också sandpapper och en slipkloss för att slipa ner spacklet.
  Tips! Ett förlängningsskaft kan underlätta vid tak- och väggmålning.

  Hur väljer jag rätt färgnyans?
  I butiken har vi inspirations-broschyrer, kulörkartor och kulörchips som du kan ta med dig hem. Det är alltid bra att testa färgen i rätt miljö. Tänk på att utvärdera färgerna vid olika tider på dygnet för att få en känsla för hur de ser ut i olika ljus.

  Finns det några trender inom färg 2020?
  Ja, det finns olika trender som du kan följa på till exempel sociala medier. På Instagram kan du titta på #aretskulor2020 och #bloggkulorer.

  Optimera arbetar med hållbarhet, går detta att påverka även inom färg och måleri?
  Absolut. Miljömärkning finns och vår färg från Nordsjöfärg är Svanen-märkta. Den rekommenderas även av Astma och Allergiförbundet.

  Ingmar Höybråtan, Optimera Höganäs

   

 • Marbodal går över till en vitare standardkulör NCS S 0500-N

  Marbodal går nu över från två vita kulörer till en standardkulör.

  Marbodal går nu över från två vita kulörer till en standardkulör. Istället för de två tidigare nyanserna kommer nu den nya, vitare kulören att fungera som en genomgående nyans för skåpstommar, luckor och tillbehör. Allt för att göra det enklare för både säljare och kund att kunna kombinera olika material ur sortimentet och säkerställa rätt vita kulör över tid.

  Ljusare färgval och vitare interiör är mycket vanligt inom byggbranschen där listverk, fönster och väggfärg är några sådana exempel. För en enklare säljprocess och ett smartare sortiment har Marbodal valt att införa en ny, vit standardkulör som ersätter de två äldre färgvalen, berättar Therese Svantesson, produktchef på Marbodal. Den nya vita kulören har vi valt för att den är relevant i rådande färgtrender och håller samtidigt över tid, fortsätter Therese. 

  - Nu kommer kunden inte längre behöva stå och tveka mellan två vita nyanser och säljaren kan å sin sida vara helt säker på att olika produktmaterial som bänkskivor, luckor och knoppar och handtag passar ihop, säger Therese Svantesson.

  Tidigare har sortimentet bestått av två olika nyanser av vitt på de olika materialen (1002-Y och NCS 0300-N). Standardkulören (NCS S 0500-N) kommer nu att finnas genomgående på skåpstommar, luckor i målat utförande, laminat och MFC. Sortimentet blir nu betydligt mer effektivt då man helt fritt kommer att kunna kombinera olika material efter eget tycke och smak.

  - Nu kommer inte bara allt att passa ihop, utan vi ser också till att framtidssäkra vårt sortiment genom att allt nytt som utvecklas inom Nobia kommer att fortsätta ha samma vita kulör, förklarar Svantesson.

  Exempelvis kan en slagtålig lucka i laminat kombineras med dekordetaljer, som en takanslutning i MFC och ändå ha samma kulörer. Då en takanslutning inte är utsatt för slag i samma utsträckning som luckor, krävs inte samma höga specifikation som för luckan i det fallet. Använder man sig då av MFC som är ett mindre kostsamt material kan man nu därför få ner totalkostnaden på sådana projekt.

  En vitare stomme ger ett fräschare och mer modernt intryck. I många fall finns det då inte ens något behov av ytterligare dekormaterial, vilket även det bidrar till lägre byggkostnader.

  - Det blir i vissa fall också möjligt att använda sig av standardskåp i kombination med glasluckor. Då behöver man inte köpa dekorskåp vilket även det kommer att sänka kostnaderna, fortsätter Svantesson. 

  I linje med Marbodals hållbarhetsarbete är sortimentet i den nya vita kulören, precis som idag, Svanenmärkt och färgen på de målade luckorna är vattenbaserad.

 • Åhus-företag testar ny slagskruvdragare

  Festools efterlängtade slagskruvdragare TID 18 lanseras i april 2020

  Festools efterlängtade slagskruvdragare TID 18 lanseras i april 2020 och naturligtvis kommer du att kunna hitta den i din Optimera-butik. För att få feedback om maskinen och för att på så sätt kunna vara väl förberedda när vi träffar dig som kund har vi låtit Åhus-företaget Consyd AB testa TID 18.

  Efter att Consyd hade kört maskinen under två veckors tid var det dags för en uppföljning. En regnig fredagsmorgon träffade vi Magnus Persson från Consyd för att höra hur testperioden hade fungerat.

  Berätta lite om ert företag, Magnus. Vad gör Consyd?
  - Vi är ett byggföretag med 15 anställda med bas i Åhus men med upptagningsområde över hela Skåne. Vi utför allt inom ombyggnad, tillbyggnad, nybyggnad och markentreprenad och strävar efter att vara det lokala företaget med de korta beslutsvägarna - men med det stora bolagets resurser.

  Har ni något särskilt spännande projekt igång just nu?
  - För tillfället går i princip alla våra resurser åt till bygget av en ny förskola i Arkelstorp, vårt största projekt någonsin. Detta har varit ett fantastiskt roligt, och utmanande, projekt att jobba med och inom kort väntar examen i form av slutbesiktning.

  Hur kommer det sig att ni är kunder hos Optimera i Åhus?
  - Faktum är att vi ibland, beroende på var våra projekt finns, handlar även i andra butiker men Optimera i Åhus är hemmaplanen dit vi alltid återvänder. Vi vet att sortiment, prissättning och framförallt servicen vi får här är av högsta kvalitet. Personalen är alltid hjälpsam och kunnig och inte minst Emil har vi stor glädje och nytta av.

  Emil, det är den före detta stenhuggaren med stort intresse för power tools som numera titulerar sig byggsäljare hos Optimera i Åhus.

   

  Hej Emil. Hur kommer det sig att du hamnade på Optimera?
  - Efter att ha utbildat mig till och sedan arbetat som stenhuggare en period så kände jag att detta kanske ändå inte var helt rätt. Jag har en stark passion för sälj och service samt för byggvaror, vilket gjorde att jag lyckades få jobb hos en konkurrent till Optimera, där jag stannade kvar ett antal år. För drygt 3 år sedan bytte jag upp mig till Optimera i Åhus och jag trivs alldeles utmärkt.

  Jag tänkte att vi nu ska prata lite om den nya slagskruvdragaren TID 18. Hur var era förväntningar på denna nya maskin? 
  - Som en rutinerad Festool-användare var mina förväntningar givetvis höga. För mig står Festool och dess produkter för högsta möjliga kvalitet och innovation och jag hoppades att Festools ingenjörer hade knäckt koden och fått till en ljudlös knack. Skämt åsido, jag förväntade mig en väl fungerande slagskruvdragare som gör jobbet snabbt och effektivt, säger Magnus. 

  -  I många fall är det, när det gäller elverktyg, en fråga om tycke och smak. Vissa gillar röda maskiner, vissa gillar gula och vissa gillar blå, men när Festool släpper en ny maskin så är nog de flesta överens om att det är en maskin av hög klass. Jag vet dessutom att många av våra kunder har längtat efter en slagskruvdragare från Festool, säger Emil.

  Och hur har det gått? Har maskinen levt upp till förväntningarna Magnus?
  - Det tycker jag definitivt att den har gjort. Vi är flera stycken på företaget som har använt den och samtliga av oss är av uppfattningen att det är en väldigt bra maskin.

  Vad är det mer specifikt som gör den bra?
  - Den största fördelen jämfört med andra slagskruvdragare som vi har jobbat med är helt klart tempot. TID 18 har snabbat upp skruvningen. Vi har kört mycket självborrande skruv för att sätta fast fasadskivor i plåtreglar och här har hastigheten varit mycket imponerande. Även med vanlig träskruv upplever vi ett markant högre tempo.

  - Jag upplever även att den är skön och ergonomisk att använda. Bra balans och lite tunnare grepp, vilket passar åtminstone min hand väldigt väl. Av ett par andra slagskruvdragare har jag lyckats få lite skavsår i början, men det är inget som har uppstått med TID 18. Ytterligare en positiv detalj gällande ergonomin är kroken som används för att hänga maskinen i byxan. Denna har Festool verkligen fått till och den kroken är något som de borde använda till alla sina skruvdragare.

  - Och en sista sak är Festools nya kompaktbatteri på 4,0 Ah, vilket gör maskinen lätt och smidig. All vikt som man kan få bort är positiv, framförallt på en maskin som denna som ofta används ovanför huvudhöjd.

  Och när det gäller ljudet?
  - Nja, min dröm har dessvärre inte blivit helt sann utan ljudnivån är ungefär densamma som knackarna från andra varumärken.

  Sista, och kanske viktigaste frågan. Kommer du att köpa Festools slagskruvdragare TID 18?
  - Det kommer jag definitivt att göra.

  Slagskruvdragaren TID 18 finns i din Optimera-butik fr o m april 2020.

   

   

 • Optimera har öppet som vanligt

  Våra enheter har öppet som vanligt

  Optimera har vidtagit alla de skyddsåtgärder som våra myndigheter rekommenderar för att minska spridningen av coronaviruset.

  Det innebär bland annat att våra populära byggfrukostar samt andra events, ofta i kombination med demonstration av produkter tillsammans med någon av våra leverantörer, tills vidare är inställda.

  Vår verksamhet är dock fortsatt i full gång och våra enheter håller öppet som vanligt. Vår ambition är att hjälpa våra kunder att hålla igång sina projekt.

  Du är som vanligt välkommen att hämta material, men känner du olust inför att besöka butiken levererar vi gärna materialet till dig.
  Beställ så här:

  - Via vår e-handel, saknar du inloggning kan du beställa det här

  - Ring din byggsäljare

  - Maila in din beställning/förfrågan till din enhet

  När det gäller tillgången på byggmaterial så föreligger det inte någon bristsituation. Vi håller tät kontakt med våra leverantörer och skulle situationen förändras, återkommer vi med information.

 • Släpp in ljuset

  Ljus är livsviktigt för oss människor. Behovet av ljus är särskilt stort här i Norden under vinterhalvåret då mörkret känns kompakt och oändligt. Ljuset ger oss energi i väntan på våren.

  Ljus är livsviktigt för oss människor. Behovet av ljus är särskilt stort här i Norden under vinterhalvåret då mörkret känns kompakt och oändligt. Ljuset ger oss energi i väntan på våren.

  Genom modern arkitektur har fönsterytorna blivit både större och fler. Många arkitekter är dessutom mycket noggranna med fönstrens placering i fasaden, allt för att åstadkomma bästa ljuset för inomhusmiljön. Även om du bor i ett äldre hus finns det stora möjligheter att öppna upp och skapa ljus och rymd.


  Några tips för att få in mer ljus:

  / Ha fönster & fönsterdörrar i fasad

  / Gör fönstren större och låt dem gå hela vägen ner till golvet

  / Sätt flera fönster på rad

  / Fönsterdörrar


  Komplettera om möjligt med fönsterdörrar som är helglasade eller välj skjutdörrar där det är möjligt att skapa flera meter breda fönsterlösningar. På så sätt flyttar du gränsen mellan ute och inne. Låt vädret avgöra var den gränsen ska gå, från dag till dag.

  Ljuset från ovan

  Det allra bästa ljuset uppstår vid takfönster. När ljuset kommer från ovan behövs inte så stora ytor för att ändå få ett mycket bra ljus. Ofta är fönster i taket ett både ekonomiskt och praktiskt fördelaktigt sätt att skapa bättre rymd och ljus på en ovanvåning. Oavsett hur du väljer att släppa in ljuset så tänk på att valet av fönster skall passa just ditt hus.


  Fler tips och råd inför byte av fönster hittar du i vår fönsterguide!
  Ladda ner fönsterguiden