Navigation Cart

Välkommen till vår blogg

  • Optimera först att ta emot ROCKWOOL produkter av grön el

    ROCKWOOL har startat produktion med grön el vid fabriken i Moss, Norge. Det bidrar till en sänkning av CO2-utsläpp med totalt 70% vid de nordiska fabrikerna. En av de första att ta emot produkter efter teknikskiftet var Optimera Malmö Trä.

    - Det är ett spännande grepp ROCKWOOL tar kring sitt miljöengagemang och ett stort kliv framåt för att minska byggsektorns klimatavtryck, kommenterar Henrik Björk, Hållbarhetsansvarig på Optimera.
    Fabriken i Moss tillverkar majoriteten av den ROCKWOOL byggisolering som säljs hos svenska byggvarukedjor. De senaste åren har ROCKWOOL-koncernen investerat närmare en halv miljard (450 MNOK) i en helt ny smältteknik som drivs av förnyelsebar el.

    - Den nya elektriska smältugnen är en viktig investering inför framtiden. Vi ska fortsätta leverera stenullsprodukter av hög kvalitet, samtidigt som vi ska möta nödvändiga miljökrav på den svenska marknaden, säger Jonas Zacharoff, Försäljningsdirektör på ROCKWOOL AB.

     

    Fabriken i Moss har startat sin produktion och de nya produkterna med lägre klimatpåverkan levereras för fullt.
    - Att få vara bland de första ROCKWOOL kunderna att erbjuda de här produkterna till marknaden är positivt och helt i linje med vårt eget engagemang kring hållbart byggande och minskat klimatavtryck, kommenterar Henrik Björk.

    Henrik berättar att Optimera arbetar aktivt för att hitta lösningar, möjligheter och byggmaterial som är förenliga med en mer hållbar byggsektor. Både på egen hand och ihop med andra aktörer.
    - Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med ROCKWOOL mot en mer klimatsmart byggsektor och en grönare framtid, säger Henrik.

    Skiftet i Moss är en del av ett grönt skifte inom ROCKWOOL. 1 januari skiftade även fabrikerna i Danmark till förnyelsebara bränslen i form av biogas. Totalt förväntas förbättringarna leda till 70% minskade CO2-utsläpp i Norden. 

    Läs mer och se beräkningar på rockwool.se/hallbarhet


    Fakta om investeringen som ROCKWOOL har gjort i Moss

    ROCKWOOL har investerat 450 MNOK i en ny elektrisk produktionsteknik i deras fabrik i Moss, Norge. Fabriken producerar större delen av den ROCKWOOL byggisolering som säljs i Sverige. Tack vare den nya tekniken har ROCKWOOL kunnat byta ut kol och koks mot förnyelsebar el.

    Den nya tekniken är utvecklad av ROCKWOOL koncernens egna ingenjörer och togs i drift i november 2020. 

     

  • Så håller du dig varm på bygget

    Vintern har hittills varit mild i alla fall i de södra delarna av Sverige, men faktum är att köldskador kan uppstå redan vid temperaturer kring nollpunkten. För dig som jobbar utomhus eller i andra kalla miljöer så finns det en risk att drabbas av köldskador. Vad innebär egentligen köldskador och hur gör du för att undvika dem?

    Varningssignaler

    Ett första tecken på köldskada är att huden blir vit och kall. Du kan uppleva en stickande smärta i huden. Känslan av smärta försvinner dock snabbt, vilket gör att du lätt kan missa att du faktiskt fått en köldskada. Ofta drabbas utsatta kroppsdelar som kinder, öron, näsa, fingrar och tår.

    Långsam uppvärmning

    Om du misstänker att du har drabbats av köldskada så är det viktigt att värma upp det skadade området långsamt.

    - Det bästa sättet att värma upp en köldskada är hud mot hud. Värm en skadad kind med en varm hand. Frusna fingrar kan värmas innanför kläderna, i exempelvis armhålan. Om du har skador på tårna så kan någon annan värma dem på sin mage eller armhåla.

    - Försök inte att skynda på uppvärmningen genom att värma med ett upphettat föremål – det kan göra att huden skadas. Huden blir ofta varm och svullen när den värms upp och det kan göra ont. Det är viktigt att du fortsätter med den långsamma uppvärmningen till dess att huden återfår sin normala färg och känsel.

    - Kontakta vården om du tror att du fått en djup köldskada.


    Raka och tvätta dig på kvällen

    Du bör inte tvätta eller raka ansiktet på morgonen innan du ger dig ut. Det är bättre att duscha och tvätta ansiktet på kvällen, så att det naturliga och skyddande fettlagret på huden hinner återbildas under natten. Det finns inga krämer eller salvor som skyddar mot kyla. Glasögon, smycken av metall, samt klockor kan ge dig ytliga köldskador.

    Vindens påverkan

    Det räcker inte med att bara titta på termometern för att veta hur du skall klä dig. Vinden har en avkylande effekt på luften. På vintern känns luften mycket kallare när det blåser. Genom att kombinera vindens hastighet med lufttemperaturen går det att räkna fram en så kallad vindkyltemperatur. SMHI har en tabell där du kan se exempel på hur vinden påverkar kylan.

    Inga tydliga regler på arbetsplatser

    I Sverige finns det inga tydliga regler för hur kallt det får vara på arbetsplatsen. Enligt Arbetsmiljöverket är det neutrala temperaturområdet +10 till +30°C, vid temperaturer utanför detta område ökar hälsoriskerna. Det är inte bara risken för köldskador som ökar vid låga temperaturer, även koncentrationsförmågan minskar, vilket ökar risken för olyckor.

    I Arbetsmiljölagen, Kapitel 2, 7§ står följande:
    ”Kan betryggande skydd mot ohälsa eller olycksfall icke nås på annat sätt, ska personlig skyddsutrustning användas. Denna ska tillhandahållas genom arbetsgivarens försorg.”


    Det här krävs av arbetsgivaren

    Huvudansvaret för klimatet i arbetslokaler ligger på arbetsgivaren. Fastighetsägare, byggherrar och projektörer har också ett ansvar att agera om det är fara för hälsan.

    Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att förse arbetstagare med personlig skyddsutrustning. Kläderna som avses är det yttre lagret, såsom varm jacka, fodrade byxor och vinterskor. Du har själv ansvar för till exempel långkalsonger och strumpor. Eftersom det inte finns någon köldgräns så är det ditt behov som styr när varma kläder skall användas. Är du anställd skall du vända dig till din chef för att få de kläder som du har rätt till. Om du ändå inte får kläderna bör du kontakta ditt skyddsombud eller fack. Som egenföretagare har du rätt att göra avdrag för kläder som är kopplade till din verksamhet.

    Klä dig rätt

    Eftersom arbetsgivaren enbart ansvarar för det yttre klädlagret och skorna är det viktigt för dig som anställd att se till att du är rätt klädd för att kunna hantera kylan.


    Lager på lager

    Tunna, löst sittande lager värmer bättre än ett tjockt.

    Innerlager: Undvik bomull närmast kroppen, då bomull drar åt sig fukt och torkar långsamt. Istället bör du ha ett underställ i polyester, ull eller i en blandning av dessa material. Det viktigaste är att du väljer ett underställ som kan ”andas”.

    Mellanlager: Det mellersta lagret bör bestå av plagg som är bra på att isolera. Materialvalet är inte lika viktigt som i det innersta lagret, utan kan bestå av ”luftiga” plagg som fleece, fiberpäls eller ylle.

    Ytterlager: Yttersta lagret skall skydda mot väder och vind. Skaljackor som har ett skalskydd av polyester fungerar bra. Plagg med membranlager är det bästa valet när vädret ofta skiftar. Det skyddar mot både vind och regn samtidigt som de andas.

    Mössa

    Mössa är alltid viktigt att bära utomhus vid kyla. Forskning från Lunds Universitet visar på att 50 % av kroppens värme försvinner genom huvudet om du slarvar med mössan.

    Strumpor

    Även om du har fodrade arbetsskor är det viktigt att tänka på rejäla strumpor som skyddar fötter och tår mot kölden. Yllestrumpor samt iläggsulor av yllefilt är ett bra komplement. Det är viktigt att skorna har en rejäl sula som isolerar mot kontaktkyla med marken.


    Ta även med ett torrt ombyte om du blir blöt i skorna under arbetsdagen. Ett tips är att torka iläggsulorna samt byta strumpor under lunchrasten.

    Handskar

    När det är riktigt kallt ute bör du använda två par handskar. Innerhandskarna skall vara varma, gärna ullhandskar, medan de yttre handskarna skall vara slitstarka samt skydda mot både kontaktkyla och väta.

    Drick varmt

    Drick varm eller rumstempererad vätska när du vistas i kyla.

    Gå in och värm dig

    Självklart är det bästa sättet att undvika kylan att vara inomhus i värme. Gå därför inomhus, eller i personalboden och värm upp dig så ofta du kan. En byggfläkt kan även vara ett bra komplement där övriga värmekällor sankas.


    Var rädd om dig i vinter!

    Källor:
    1177.se
    Arbetsmiljöverket
    Arbetarskydd
    Arbetsmiljöupplysningen
    SMHI