Navigation Cart

Välkommen till vår blogg

  • Planera din perfekta uteplats

    Det börjar äntligen bli dags att planera för alla härliga stunder på uteplatsen. Vad ser du mest fram emot? Är det daggvått gräs mellan tårna i en lummig syrenberså eller längtar du efter stekheta soltimmar på ett stilrent trädäck? Vad du än föredrar finns det några viktiga punkter att ta ställning till i god tid före själva bygget.

    Läge, läge, läge!

    Det första du bör tänka på är var soltimmarna finns i förhållande till din bostad. Vill du ha strålande sol på uteplatsen eller kommer du framförallt att söka skugga där? Börja med att titta på husets placering på tomten. I vilka väderstreck har du möjlighet att skapa en uteplats och när har de platserna sol?

    Du får flest soltimmar per dag på en uteplats i söderläge, medan en i västerläge bäst tar vara på kvällssolen. Norrsidan om byggnaden är skuggig nästan hela dagen och i öst får du morgonsol till kaffet.

    Är din tanke att uteplatsen ska vara som ett extra vardagsrum, med plats för umgänge, middagar och grillkvällar är söderläge kanske att föredra, men planera då gärna för en pergola, solsegel eller något annat som kan ge skugga under de allra hetaste timmarna.

    Även uteplatsens storlek bör du planera efter vad den ska användas till – lek, grill och bad med vänner  eller en stilla morgonfika?

    Sätt stilen: former, färger och materialval

    Uteplatsens utformning blir bäst om den går i samma stil som husets karaktär och trädgårdens utseende. Men hur skall du då tänka för att få rätt känsla på uteplatsen?

    Den traditionella uteplatsen

    Ett klassiskt svenskt trähus behåller sin karaktär och får en stilren inramning genom att använda trätrall till uteplatsen. Här kan du med fördel även bygga räcken och tak för att ytterligare förstärka känslan av ett utomhusrum. Trävillor med snickarglädje mår bra av att få uteplatsen inramad med räcken och spaljéer.

    För dig som har en lummig uppvuxen trädgård kan det passa bättre med en stensatt uteplats, gärna lagd i runda former som omgärdas av växtlighet. För att bibehålla trädgårdens levande intryck på uteplatsen kan du variera ytorna med olika stensorter, som kullersten, ölandssten, singel och marksten i betong.

    Även ett trädäck kan passa in bra i den grönskande trädgården. Trä är skönt för bara fötter och kan ge en torrare uteplats än en stenlagd, eftersom trädäck oftast byggs en bit över marknivå, vilket gör att markens fuktighet undviks.

    För att bygga ett trädäck som passar i en lummig trädgård kan du välja att runda av någon sida av trädäcket, bygga det runt befintlig växtlighet och att bygga i ett par olika nivåer.

     
    Den moderna uteplatsen

    Ett modernt stenhus med putsad fasad får ett mjukare uttryck med hjälp av en uteplats byggd i trä. Sibirisk lärk ger ett modernt och städat intryck, samtidigt som det åldras på ett snyggt sätt. Vill du ha ett mer stramt utseende kring ditt hus, kan en uteplats i marksten vara ett bättre alternativ.

    Har huset och tomten i övrigt ett modernt och minimalistisk uttryck, kan du välja att antingen mjuka upp detta med detaljer, variation, växter och mjuka former eller att framhäva det stilrena med avskalade linjer och öppna ytor.

    Även till en mer minimalistisk uteplats fungerar såväl marksten som trä, eller rentav en kombination. För att undvika ett rörigt intryck men ändå få en levande miljö kan det vara bra att bryta av med en helt annan kulör på markstenen än den som huset har, bygga i ett par nivåer eller dela in ytan i avdelningar med spaljéer, kontrasterande materialval och planteringar.

    Rama in och skapa rum

    Din uteplats är inte bara ett golv. Passa på att i god tid fundera på hur du kan förstärka känslan du eftersträvar genom att rama in och avgränsa din uteplats även på höjden och djupet.

    Detta kan du göra med räcken, skärmar, murar och spaljéer som fångar upp husets kulör och material, för att skapa ett enhetligt uttryck. Kanske vill du leda blicken och besökaren vidare in genom uteplatsen, eller tvärtom slippa insyn och vindpustar?

    Fundera också på hur du kan skapa mysiga rum i din trädgård med belysning. Kanske ska du hänga en kedja med lyktor längs en skärmvägg eller en utelampa över matbordet? Bygger du i trä kan du fälla in spotlights i trädäcket, antingen som ledljus eller stämningsskapare. Har du kanske ett vackert träd i anslutning till uteplatsen, där det passar att hänga lyktor i grenarna? Planera för hur elen ska dras på ett snyggt och säkert sätt redan från början.

    Allt om trall och trädäck

    Har du bestämt dig för att bygga din uteplats i trä finns det ett antal olika material och metoder att välja bland. Som tumregel kan du utgå från att tryckimpregnerad furu är billigast i inköp men kräver en del underhåll, medan de mer miljövänliga och underhållsfria varianterna kostar mer att köpa in.

    För en heltäckande vägledning om trallbygge finns vår Trallguide. Här hittar du tips och råd om underhåll och hantering av de olika varianterna.

    Att gräva ner eller gjuta plintar är den billigaste men tyngsta och mest tidskrävande lösningen, medan markskruv är ett enklare och snabbare sätt som blir alltmer populärt. Optimera har Stavrex markskruv i vårt sortiment som du själv kan sätta på plats, och på så vis spara pengar i arbetskostnad. Läs vår artikel om grävexperten som bytte till markskruv från Stavrex. Du kan även ladda ner vår utförliga manual om hur du går tillväga för att själv sätta markskruv.

    Den mångsidiga markstenen

    Även bland marksten finns ett stort utbud, och en stor variation av kulörer, egenskaper och former. Vill du ha en uteplats i marksten behöver du tänka på att göra ett gediget underarbete för att undvika sättningar och ojämnheter, samt att inte regnvatten ska bli stående eller rinna åt ett oönskat håll.

    Marksten är det utegolv som kräver minst underhåll. Här räcker det som regel att du rensar lite ogräs mellan stenarna då och då, och det kan behövas att du rengör med högtryckstvätten på våren. I skuggigare lägen kan stenen även behöva behandlas med Grön-Fri eller liknande medel för att bli av med lavar och alger, men det brukar räcka att du gör detta vartannat eller vart tredje år.